Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι η Deutsche Bank έδινε λάθος στοιχεία σχετικά με το χαρτοφυλάκιο πιστωτικών παραγώγων (credit derivatives) που διαθέτει, κάτι το οποίο της επέτρεψε να αποκρύψει ζημίες ύψους 12 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Ερευνητές της Bundesbank πρόκειται να επισκεφθούν την επόμενη εβδομάδα τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών, σημειώνεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Τα στελέχη αυτά του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας πρόκειται να πάρουν καταθέσεις από ανθρώπους —μεταξύ των οποίων και πρώην υπαλλήλους της τράπεζας— που έχουν γνώση των χειρισμών που έκανε η Deutsche Bank αναφορικά με τα πιστωτικά παράγωγα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Financial Times ανέφεραν πως τρεις πρώην υπάλληλοι της Deutsche Bank κατήγγειλαν στις αρμόδιες αμερικανικές εποπτικές αρχές ότι η τράπεζα απέφυγε να αναφέρει στις αρχές ζημίες ύψους 12 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τον Δεκέμβριο, επίσης, η νομική εταιρεία Labaton Sucharow ανακοίνωσε ότι ο Έρικ Μπεν-Άρτσι, πρώην αναλυτής της γερμανικής τράπεζας για τους ποσοτικούς κινδύνους, χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα πληροφοριοδοτών για να διαμηνύσει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η Deutsche Bank δεν κατέγραφε σωστά από το 2007 έως το 2010 την αξία του χαρτοφυλακίου της επί πιστωτικών παραγώγων.

Η Deutsche Bank επανέλαβε την ανακοίνωση που είχε κάνει τότε και αρνήθηκε τις καταγγελίες για λάθος αποτίμηση του χαρτοφυλακίου πιστωτικών παραγώγων της. Η τράπεζα δήλωσε ότι οι καταγγελίες έγιναν πριν από δυόμισι χρόνια και πλέον και ότι έρευνα που έγινε από νομική εταιρεία διαπίστωσε ότι αυτές δεν είχαν καμία βάση.

«Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι καταγγελίες προέρχονται από άτομα που δεν είχαν την ευθύνη ή προσωπική γνώση των βασικών γεγονότων και πληροφοριών. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις εποπτικές αρχές μας για το θέμα αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Η Bundesbank δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για μέτρα που αφορούν μεμονωμένες τράπεζες. «Γενικά, μπορείτε να υποθέσετε ότι παρακολουθούμε όλες τις καταγγελίες που γίνονται για να αξιολογήσουμε αν ισχύουν», δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

Facebook Comments