Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναμένουν μια απάντηση από τη Ρωσία   αναφορικά με τις προτάσεις  της Ουάσιγκτον για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανίας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δεν απέκλεισε νέα συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Μάλιστα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να δει συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις της Ουάσινγκτον για την επίλυση της κρίσης.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει κάνει μια σειρά προτάσεων στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε τρεις φορές την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν τηλεφωνική συνομιλία το Σάββατο.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι πιθανό ο Κέρι να συναντηθεί ξανά με τον Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα, όμως θέλει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα εξετάσει σοβαρά τις διπλωματικές προτάσεις των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη από τη Ρώμη ότι είχε υποβάλει γραπτές «προτάσεις» στον Λαβρόφ και εκείνος θα τις μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και κυρίως στην Κριμαία.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το Σάββατο «ο υπουργός Κέρι είπε ξεκάθαρα στον υπουργό Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να σταματήσει η στρατιωτική προέλαση της Ρωσίας, να τερματιστεί η πορεία προς την προσάρτηση της Κριμαίας και οι προκλητικές ενέργειες», σημείωσε η Ψάκι.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα «είχε ευχαρίστως» και άλλες συζητήσεις με τον ρώσο ομόλογό του προκειμένου να δουν πώς θα μπορέσουν να «αποκλιμακώσουν την κρίση στην Ουκρανία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με κυρώσεις απειλεί η Βρετανία

Με κυρώσεις προειδοποίησε πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ρωσίας ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση που η Μόσχα δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία εντός των προσεχών ημερών.

Όπως είπε εκπρόσωποι δυτικών δυνάμεων πρόκειται να συναντηθούν στο Λονδίνο την Τρίτη για να καταρτίσουν έναν κατάλογο των ρώσων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων οι οποίοι θα υποστούν αυτές τις οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις.

«Δοκιμασία για την Ευρώπη»

Επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Τρίτη στη γερμανική εφημερίδα Bild δήλωσε ότι «δεν θα δεχθούμε η Ρωσία να γελοιοποιεί και να καταπατά την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας»  υπογραμμίζοντας ότι η κρίση στην Κριμαία είναι μια δοκιμασία για όλη την Ευρώπη.

NATO: Πτήσεις AWACS πάνω από Πολωνία – Ρουμανία

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι αεροσκάφη του, τύπου AWACS, θα αρχίσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Τη σχετική πρόταση έκανε ο διοικητής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ.

Νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Σε εξέλιξη βρίσκετα από τις 22:00 ώρα Ελλάδας η ανεπίσημη διάσκεψη του Σ.Α. του ΟΗΕ η οποία πραγματοποιείται  έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το θέμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας σε διάστημα 10 ημερών.

«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής», σχολίασε διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Το φιλορωσικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή την Κυριακή 16η Μαρτίου ενός δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι κάτοικοι της χερσονήσου της Ουκρανίας εάν επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία. Τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη για την κατάσταση στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο κ. Γιατσενιούκ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως η Ρωσία, οι δυνάμεις της οποίας ελέγχουν την Κριμαία, προσπαθεί «να υπονομεύσει τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και να αλλάξει το αποτέλεσμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Facebook Comments