Όπως και να ‘χει πάντως, οι τράπεζες αποτελούν το ορόσημο για την έξοδο της ίδιας της χώρας στις αγορές πριν από  τις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στην αγορά, αν η ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς ύψους 500 εκατ. ευρώ  γίνει με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%, ανοίγει ο δρόμος για να βγει η χώρα στις διεθνείς αγορές.

Επιπρόσθετα μετά τις 21 Μαρτίου και μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα πρέπει να αναμένεται αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από κάποιον ξένο οίκο. Καταλυτικά στη δημιουργία του γεγονότος αυτού θα αποτελέσει μία καλή αναφορά της τρόικας μετά τον έλεγχο της Ελληνικής οικονομίας, συ συνδυασμό ότι τα καλά νέα για το πρωτογενές πλεόνασμα συνεχίζονται και στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς αγγίζοντας τα 2 δις. ευρώ.

Σημάδια σταθεροποίησης πάνω από τις 1.340 μονάδες παρουσιάζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλά με χαμηλό τζίρο, λίγο πάνω από τα 66 εκατ. Ευρώ. Κρίσιμη επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 1.360 μονάδων, με τους χρηματιστές να υποστηρίζουν ότι υπάρχει στάση αναμονής. Αναμονή, η οποία συνδέεται πρωτίστως με την οριστικοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι την προσεχή Κυριακή.

Από την άλλη όμως, υπάρχει αισιοδοξία. Αισιοδοξία που συνδέεται κυρίως με τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Είναι προφανές, εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν και θα τρέξουν πριν από τις Ευρωεκλογές, καθώς οι τραπεζίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων μετά τις Ευρωεκλογές και με το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός συνασπισμός ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. να υποστεί… συντριβεί. Αντλώντας κεφάλαια οι τράπεζες και μειώνοντας το βαθμό εξάρτησής τους από το Δημόσιο, θα έχουν ισχυρό επιχείρημα στα περί «κρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ…

Θετικά επιδρά στην αγορά η δεύτερη συνεχόμενη αντίδραση της μετοχής της Εθνικής, που σήμερα ενισχύεται πάνω από 5%, στα 3,85 ευρώ, με την Deutsche Bank να προβλέπει άνοδο της μετοχής πάνω από 30%. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις επιλογές που έχει η διοίκηση της ΕΤΕ για την βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Finansbank. Στο μεταξύ, ισχυρή άνοδος βγαίνει στην ΕΧΑΕ που ευνοείται από την προοπτική των αυξήσεων κεφαλαίου, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 2%. Κέρδη πάνω από 2% για τη ΔΕΗ, στα 12,51 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,90 ευρώ, Jumbo στα 14,20 ευρώ, Μυτιληναίος στα 7,19 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 12,45 ευρώ, Ιντραλότ στα 2,36 ευρώ με αντίσταση στα 2,40 με 2,45 ευρώ. Μικρή άνοδος για την Alpha στα στα 0,67 και απώλειες στο 1,80 ευρώ για την Πειραιώς, με πτώση 1,64%, με την αγορά να προβλέπει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί χαμηλότερα. 

Facebook Comments