Ο γενικός δείκτης  έκλεισε στην αντίσταση των 1.360 μονάδων και με κέρδη 1,62%, ενώ οι συναλλαγές επανήλθαν πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της αλλαγής κλίματος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν και θα τρέξουν πριν από τις Ευρωεκλογές, καθώς οι τραπεζίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων μετά τις Ευρωεκλογές και με το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός συνασπισμός ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. να υποστεί… συντριβεί.

Αντλώντας κεφάλαια οι τράπεζες και μειώνοντας το βαθμό εξάρτησής τους από το Δημόσιο, θα έχουν ισχυρό επιχείρημα στα περί «κρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ…

Ισχυρές εντολές αγορών αλλάζουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα… «ακυρώνουν» την τρόικα και τις αξιώσεις της. Τα καλά νέα για τη συνέχεια στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και φέτος, το οποίο ήδη ξεπερνάει τα 2 δις. ευρώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι φήμες ότι η Πειραιώς δεν αποκλείεται να εκδώσει το ομολογιακό των 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%, ο περιορισμός της ύφεσης στο τέταρτο 3μηνο του 2013 σε 2,3% καθώς και οι εξασφαλισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εκ μέρους των τραπεζών, αλλάζουν το κλίμα, δημιουργούν αισιοδοξία και αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Αυτά, όταν η τρόικα συνεχίζει να στριμώχνει την Ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα  και όταν η συμφωνία με τους δανειστές εκκρεμεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αγορά «βιάζεται» να προεξοφλήσει την επόμενη μέρα για τη χώρα και την οικονομία, με τα στατιστικά και δημοσιονομικά στοιχεία να πιστοποιούν ότι αυτή η μέρα βρίσκεται πλέον κοντά.  

Όπως και να ‘χει πάντως, οι τράπεζες αποτελούν το ορόσημο για την έξοδο της ίδιας της χώρας στις αγορές πριν από  τις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στην αγορά, αν η ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς ύψους 500 εκατ. ευρώ  γίνει με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%, ανοίγει ο δρόμος για να βγει η χώρα στις διεθνείς αγορές.

Επιπρόσθετα μετά τις 21 Μαρτίου και μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα πρέπει να αναμένεται αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από κάποιον ξένο οίκο. Καταλυτικά στη δημιουργία του γεγονότος αυτού θα αποτελέσει μία καλή αναφορά της τρόικας μετά τον έλεγχο της Ελληνικής οικονομίας, συ συνδυασμό ότι τα καλά νέα για το πρωτογενές πλεόνασμα συνεχίζονται και στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς αγγίζοντας τα 2 δις. ευρώ.

Θετικά επιδρά στην αγορά η δεύτερη συνεχόμενη αντίδραση της μετοχής της Εθνικής, που σήμερα έκλεισε με άνοδο 8,74%,  μία ανάσα δηλαδή πριν από τα 4 ευρώ, με την Deutsche Bank να προβλέπει άνοδο της μετοχής πάνω από 30%. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις επιλογές που έχει η διοίκηση της ΕΤΕ για την βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Finansbank.

Στο μεταξύ, ισχυρή άνοδος βγήκε στην ΕΧΑΕ που ευνοείται από την προοπτική των αυξήσεων κεφαλαίου, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3,8%, στα 9,40 ευρώ. Κέρδη πάνω από 3% για τη ΔΕΗ, στα 12,59 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,90 ευρώ, Jumbo στα 14,40 ευρώ, Μυτιληναίος στα 7,24 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 12,57 ευρώ, Ιντραλότ στα 2,37 ευρώ με αντίσταση στα 2,40 με 2,45 ευρώ. Άνοδος για την Alpha στα στα 0,6840 και μικρά κέρδη 0,55% για την Πειραιώς στο 1,84 ευρώ για την Πειραιώς. Επίσης, κέερδη πάνω από 3% για τη ΔΕΗ, στα 12,97 ευρώ ο ΟΤΕ και στα 12,57 ευρώ ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ. 

Facebook Comments