Νέο σενάριο για την έκδοση Ελληνικού ομολόγου, μικρού σχετικά ποσού, της τάξης των 2 δισ. ευρώ και πενταετούς διάρκειας, αλλά με ιδιωτική τοποθέτηση, προεξοφλεί πλέον η αγορά. Και όχι μόνο αυτό. Σημασία έχει ο χρόνος.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες, δηλαδή πριν από το Πάσχα, εφόσον το επιτόκιο του 10ετούς υποχωρήσει αισθητά προς το 5,5% από περίπου 6% που διαμορφώνεται σήμερα.

Η φυγή προς τα εμπρός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, πείθει τις αγορές, αλλά όχι τους γραφειοκράτες της τρόικα, υποστηρίζει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, οι οποίοι προφανώς θέλουν να έχουν υπό αυστηρή επιτήρηση την Ελλάδα προκειμένου να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Η ίδια πηγή αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, όπως στο Bloomberg ή άρθρα, όπως του Γερμανού οικονομολόγου κ. Ντάνιελ Γκρος, που θεωρεί ότι οι Ελληνικές εξαγωγές δεν πηγαίνουν καλά, λέγοντας ότι οι προβλέψεις για τις τουριστικές αφίξεις το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 19 εκατομμύρια, αν και θεωρεί ότι άνοιγμα των αγορών στην Ελλάδα πρέπει να είναι ο υπ αριθμόν ένας στόχος.

Τα καλά νέα έρχονται από τον προϋπολογισμό, με το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο δίμηνο του 14 να ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση περιορίστηκε στο τέταρτο 3μηνο του 2013 σε 2,3% με το συνολικό ποσοστό να εκτιμάται για το περασμένο έτος σε 3,85%, ελαφρώς πάνω από τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, που μιλούσε σε κατ ιδίαν συζητήσεις για 3,7%.

Το σενάριο της εξόδου στις αγορές έχει προκαλέσει, ωστόσο, στάση αναμονής σε μεγάλες επιχειρήσεις, που είχαν προγραμματίσει ομολογιακές εκδόσεις στις αρχές του 2014, όπως η Motor Oil και ο Μυτιληναίος. Τραπεζική πηγή, αναφέρει ότι εφόσον η Πειραιώς καταφέρει να δανειστεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για μειωμένα επιτόκια δανεισμού και στις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες που έχουν συναλλαγές με ξένες τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη περίοδος στη ρηματιστηριακή αγορά αναμένεται ότι θα είναι ενδιαφέρουσα. Έλληνας διαχειριστής από το Λονδίνο, τόνιζε αργά χθες το απόγευμα στο «M», ότι οι ξένοι έβλεπαν στα μόνιτόρ τους την κίνηση της αγοράς με τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και εν συνεχεία το ξεπέταγμα προς την αντίσταση των 1.360 μονάδων, όπου και έκλεισε και δεν το πίστευαν. Κι αυτό, διότι χθες υπήρξαν εντολές short, οι οποίες «κάηκαν» από τα ισχυρά funds που παίζουν Ελλάδα. Υπήρχαν περιπτώσεις ξένων, αναφέρει χαρακτηριστικά χρηματιστηριακή πηγή, που ενώ βγήκαν ενδοσυνεδριακά από μετοχές του 25άρη, στη συνέχεια ξανατοποθετήθηκαν και μάλιστα με μεγάλες θέσεις…

Μέσα σε δύο συνεδριάσεις η μετοχή της Εθνικής έγραψε σούπερ απόδοση 15%, ενώ από τη Δευτέρα έκλειναν άρον – άρον θέσεις short. Ημέρα, κατά την οποία έγινε γνωστή η έκθεση της Deutsche Bank, η οποία έθετε ως τιμή στόχο τα 4,5 ευρώ, βασιζζόμενη στις εναλλακτικές που έχει η Εθνική για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Κι αυτές δεν είναι αμελητέες αν σκεφθεί κανείς τη συμμετοχή στη Finansbank, την Εθνική Ασφαλιστική, το asset management, τα ακίνητα κ.ά.

Facebook Comments