Με νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα αύριο Πέμπτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες άρχισαν στις 22 Σεπτεμβρίου πέρυσι.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επιστρέφει απόψε στην Αθήνα, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες ότι έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (πχ εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Όμως, όπως είναι ήδη γνωστό, από την πλευρά της τρόικας ανέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα, νέες ενστάσεις, όπως, π.χ. σχετικά με το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το πού θα διανεμηθεί αυτό (ζητούν να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα), για τα εργασιακά (κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες), για τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας), κλπ.

Επίσης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, να λειτουργήσει δοκιμαστικά, έως το τέλος του 2014, το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει πως τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup άσκησε πίεση στην ελληνική πλευρά για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί (εντός του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης) η έγκριση για τη δόση, με τον κ. Στουρνάρα να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τον Μάιο (σ.σ. υπάρχουν λήξεις ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ) θα έχουμε τα λεφτά». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Facebook Comments