Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών.

«Φέρατε ένα νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας, ψάχνοντας να βρείτε στα τυφλά ανθρώπους στο Δημόσιο για να απολύσετε. Αυτά δεν λέγονται μεταρρυθμίσεις, αλλά διάλυση του κράτους», κατηγόρησε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η μεταρρυθμιστική πνοή χρειάζεται αξίες, αρχές και πολιτικές. Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που να λέει “παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε 14.000 ανθρώπους τον χρόνο”, και μετά ψάχνουμε να τους βρούμε στους δημόσιους φορείς», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αποποιούμενος τις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Αριστερά στηρίζει όσους παρανόμησαν για να προσληφθούν στο Δημόσιο:

– «Μας κατηγορεί ο υπουργός πως δεν θέλουμε τον επανέλεγχο γιατί επιθυμούμε την ατιμωρησία. Το κράτος αυτό, όμως, δεν είναι δημιούργημα της Αριστεράς», αντέτεινε ο κ. Λαφαζάνης.

– «Εισηγηθείτε τότε, να το αλλάξουμε», παρενέβη ο Θ. Νταβλούρος (ΝΔ).

– «Αν εσείς κάνατε παρανομίες, ο πρώτος που πρέπει να τιμωρηθεί δεν είναι η πολιτική ηγεσία που τις έκανε; Γιατί να πετάξετε τον υπάλληλο στον δρόμο που διορίστηκε με παράτυπο ή παράνομο τρόπο, αν δεν είναι με δική του υπαιτιότητα;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης.

– «Ο υπάλληλος δηλαδή δεν ήξερε τίποτα; Δεν έχει καμία υπαιτιότητα;», παρενέβη εκ νέου ο Θ. Νταβλούρος.

– «Αν έχει κάνει αδίκημα παρά τον νόμο, ασφαλώς να υπάρξει δίωξη. Εσείς, όμως, επιπίπτετε ως τιμωροί επί των υπαλλήλων για να τους τιμωρήσετε, υπό το πρόσχημα πως οι δικές σας παρανομίες είναι παλιές. Η αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει, αλλά να είναι αντικειμενική, δημοκρατική, συμμετοχική, αδιάβλητη», επέμεινε ο Π. Λαφαζάνης.

– «Ούτε στα Σοβιέτ δεν συνέβαιναν αυτά», απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης. «Για να εκφράσουμε το δημοκρατικό και συμμετοχικό, θα φτιάξουμε φαντάζομαι, πλατιές λαϊκές συνελεύσεις των εργαζομένων που θα αξιολογούν τους εργαζόμενους, ή εργατικές επιτροπές…» συμπλήρωσε σκωπτικά…

– «Στο σοβιετικό κράτος, όμως, δεν υπήρχε ανεργία, ήταν μηδέν», απάντησε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ).

Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως απέναντι στους ανέργους που έχουν αποκλειστεί από το Δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει, για ποιον λόγο υπερασπίζεται εκείνους που έχουν προσληφθεί μέσα από αθέμιτες διαδικασίες. Όσον αφορά δε την αξιολόγηση με προκαθορισμένα ποσοστά βαθμολόγησης, υπενθύμισε πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε σχολεία, ιδίως στις ΗΠΑ, που «δεν θεωρούν φυσιολογικό σε μια τάξη, να παίρνουν όλοι άριστα».

«Σύμφωνα με μελέτη που έχει καταθέσει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) η μέθοδος αυτή θεωρείται αναποτελεσματική και ξεπερασμένη. Το 95% των επιχειρήσεων υψηλής αποδόσεως, δεν χρησιμοποιεί πλέον τη μέθοδο αυτή», τόνισε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). Ο κ. Μαριάς εστίασε επίσης και στην τροπολογία που έχει εντάξει στο νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα απολύσεων ή τακτοποιήσεων υπαλλήλων που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα το 2013, ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο – χαρακτηρίζοντάς την, «εργαλείο πίεσης των δημοσίων υπαλλήλων για να σας στηρίξουν στις εκλογές».

«Τώρα δεν σας νοιάζει να έχετε τους δικούς σας στη δημόσια διοίκηση. Τους θέλετε πειθαρχικούς. Αν είναι και κομμουνιστής και ράβει το στόμα του, ακόμα καλύτερα- γιατί λες πως έχεις και κομμουνιστή στο Δημόσιο», σχολίασε αργότερα η Αλέκα Παπαρήγα.

«Η αξιολόγηση βοηθά ανάλογα με τον στόχο. Γιατί να κάνουμε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όταν τα παιδιά μας βγαίνουν αγράμματα απ το σχολείο- και αυτό δεν είναι ατομική ευθύνη του εκπαιδευτικού, αλλά ενός ολόκληρου συστήματος;», αναρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα. Κατά τα άλλα, η επικεφαλής των βουλευτών του ΚΚΕ, επέμεινε πως «η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο», αλλά με τη στρατηγική επιλογή να δοθούν προσοδοφόροι τομείς του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

«Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όποιος προβάλλει ενστάσεις στο νομοσχέδιο, ουσιαστικά αποδέχεται τη φαυλοκρατία. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει…» σχολίασε για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης τόνισε πως «συγκριτική αξιολόγηση σαν αυτή που εισάγεται σήμερα, δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης» και παρατήρησε πως «αν υπήρχε ουσιαστική αξιολόγηση, η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρώπινου Δυναμικού που καταργείται σήμερα, θα έπαιρνε βαθμολογία πάνω από 7».

Αν και χθες, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτριος Κουκούτσης, είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του Ινστιτούτου, καθώς και της εταιρείας για την Ενοποίηση και Ανάπλαση των Αρχαιολογικών Χώρων, σήμερα ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε πως «το πρόγραμμά μας για τον δημόσιο τομέα, δεν είναι είναι κατάργηση φορέων του Δημοσίου και απολύσεις» και υποστήριξε πως «οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να απολυθούν».

Ο κος Κασιδιάρης υποστήριξε επίσης πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, «τον εκπρόσωπο του σιωνιστικού λόμπι Ντέιβιντ Χάρις, και έλαβε πολύ συγκεκριμένες εντολές- και γι αυτό δεν λέει τίποτε η Αριστερά για την πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης σε βάρος της Χρυσής Αυγής».

Σημειώνεται, εξάλλου, η διαφωνία που εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, για την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, το νέο σύστημα αξιολόγησης, όσο και τον επανέλεγχο των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων, για τον οποίον παρατήρησε πως «δεν μπορεί για λόγους ασφάλειας, δικαίου και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές, να ανακαλέσουμε διοικητικές πράξεις πρόσληψης μετά την παρέλευση ενός τόσο μεγάλου διαστήματος, ιδίως δε όταν δεν υπάρχει δόλος από την πλευρά του υπαλλήλου».

«Όσοι υπάλληλοι δεν έφταιξαν, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν», δήλωσε αργότερα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ενάντια στην κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας Μεσολογγίου, τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας κινήσεις της Ακαδημίας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της διένεξης με την ΠΓΔΜ.

Facebook Comments