Στις αποφάσεις που θα ληφθούν στις επικείμενες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων στις τράπεζες παρέπεμψαν, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στις ερωτήσεις που δέχθηκαν από πολλούς βουλευτές αναφορικά με τα διάφορά σενάρια για την τιμή των μετοχών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Παπαδάκης, και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, είχαν κληθεί να ενημερώσουν τις επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με τους προτεινόμενους Κανονισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την υποβολή αναφορών και τη διαφάνεια των συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων και σχετικά με τα διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ε.Ε.

Και από τους δύο όμως οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχωρούν οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα διάφορα σενάρια που ακούγονται για την τιμή πώλησης των μετοχών.

«Μέχρι στιγμής τα ποσά που ακούγονται από την κάθε τράπεζα είναι ανακινούμενα από τις ίδιες τις τράπεζες», ανέφερε ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Παπαδάκης σημειώνοντας ότι η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη από θα γίνουν οι ανακοινώσεις των Γενικών Συνελεύσεων.

Από την πλευρά ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος έσπευσε να επισημάνει ότι «σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πάντοτε υπάρχει δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Οι παλαιοί μέτοχοι θα κρίνουνε κατά πόσο θα συμμετάσχουνε ή όχι». Παρατήρησε ακόμη ότι «υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στις τράπεζες που είχαν εκδώσει warrants, κατά τη διάρκεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η άσκηση των warrants έγινε σε πάρα πολύ μικρή έκταση».

«Αυτό δείχνει ότι κάποιοι κράτησαν τα warrants εκτιμώντας ότι η τιμή της μετοχής των τραπεζών τους θα ανεβεί περισσότερο ούτως ώστε να έχουνε κέρδος. Η άσκηση των warrants έγινε σε πολύ μικρή έκταση, τόσο στην περίπτωση της Alpha Bank όσο και στην περίπτωση της Πειραιώς. Ο ορθολογικός επενδυτής αυτό κάνει. Θέλει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του», είπε ο κ. Γκόρτσος και πρόσθεσε ότι «οι ιδιώτες επενδυτές και οι ξένοι, τα funds είχαν warrants στα χέρια τους και δεν τα άσκησαν και αυτό δείχνει ότι περιμένουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους ακόμα περισσότερο διότι έχουν βάθος τριετίας για να ασκήσουν τα warrants».

Facebook Comments