Την στήριξή του στην Ουκρανία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ενώ προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τη Ρωσία ότι εάν δεν αλλάξει πορεία θα της επιβληθούν κυρώσεις.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι το εξής, είπε ο Ομπάμα, «η Δύση θα αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα εάν δεν αλλάξει πορεία, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ακόμη ο Ομπάμα δήλωσε πως ελπίζει ότι η διπλωματία θα επιτρέψει τη ματαίωση του δημοψηφίσματος της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ από την πλευρά του είπε ότι «δεν θα παραδοθούμε ποτέ» στη Ρωσία και εξέφρασε την ετοιμότητα του Κιέβου για συνομιλίες με τη Μόσχα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία είναι και παραμείνει μέρος της Δύσης.

«Μαχόμαστε για την ελευθερία μας, την ανεξαρτησία μας και θα παλέψουμε για την κυριαρχία μας. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Facebook Comments