Mάλιστα το κοινό κείμενο έγινε τελικά …δύο κείμενα: στην έκθεση που συνέταξαν για την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επιφανές στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας από κοινού με τον Γάλλο σοσιαλιστή Λιεμ Χόανγκ Νγκονγκ, προστέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μία δεύτερη έκθεση για την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, πολύ πιο «μαχητική» από την πρώτη, με την υπογραφή του Ισπανού σοσιαλιστή Αλεχάνδρο Θέρκας.

Η έκθεση Κάρας-Νγκονγκ ξεκινούσε από την κοινή διαπίστωση ότι η σύσταση της Tρόικας έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.

Στη συνέχεια όμως οι διαφωνίες φαίνεται να έγιναν πιο ορατές, αν όχι και καθοριστικές. «Ασφαλώς διαφωνούμε όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της Tρόικας» δηλώνει ο Λίεμ Χόανγκ Νγκονγκ στην DeutscheWelle.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της Tρόικας είναι καλά και το μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης. Εμείς συμφωνούμε με τον Ότμαρ Κάρας ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά διαφωνούμε όσον αφορά τα αποτελέσματα της Tρόικας. Για παράδειγμα, παρά τα πέντε χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα, είχαμε έκρηξη του δημοσίου χρέους που φτάνει σήμερα το 175% του ΑΕΠ».

«Χωρίς την Tρόικα θα είχαμε πτώχευση»

Η διαφορετική αντίληψη φάνηκε και στους συμβολισμούς: οι δύο εισηγητές είχαν επισκεφθεί μαζί την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της κρίσης, ενώ εμφανίζονταν μαζί και σε συνεντεύξεις τύπου για την αξιολόγηση της Tρόικας. Αυτή την εβδομάδα ο Λίεμ Χόανγκ Νγονγκ παραχώρησε συνέντευξη τύπου μαζί με τον σοσιαλιστή Θέρκας, ενώ ο Ότμαρ Κάρας εξέφρασε τις θέσεις του στη συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι χωρίς την τρόικα κάποια κράτη-μέλη θα είχαν κηρύξει πώχευση και ότι η πολιτική ευθύνη για την τρόικα ανήκει πρωτίστως στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος έχει εκπληρωθεί. Καμία χώρα δεν έχει κηρύξει πτώχευση, όλες οι παράμετροι της οικονομίας δείχνουν βελτίωση φέτος και στους επόμενους μήνες όλες οι χώρες θα εξέλθουν από το πρόγραμμα της Tρόικας».

Στον αντίποδα οι δηλώσεις Θέρκας: Πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει «χασάπηδες» τα στελέχη της Tρόικας, αυτή τη φορά στο Στρασβούργο μίλησε για «κοινωνική χρεοκοπία» σε χώρες της κρίσης. «Στην Ελλάδα δεν εργάζεται ούτε το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει κοινωνική χρεοκοπία» λέει ο Ισπανός ευρωβουλευτής. «Προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη χρεοκοπία της οικονομίας και των τραπεζών, αλλά την ίδια στιγμή προκαλούμε μία κοινωνική χρεοκοπία».

«Θετικές ενδείξεις» βλέπει ο Όλι Ρεν

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Tρόικα ήταν μία από τις πιο έντονες των τελευταίων μηνών. Οι διαχωριστικές γραμμές της Κεντροδεξιάς με τους σοσιαλιστές δεν ήταν πάντα δεδομένες, καθώς για παράδειγμα οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. έδειξαν κριτική διάθεση απέναντι στην Tρόικα.

Πάντως ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία: «Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπήρχαν στα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος, ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης εθνικής ενότητας και των ισχυρών οργανωμένων συμφερόντων στη χώρα αυτή.

Αλλά τώρα υπάρχουν ρεαλιστικές ενδείξεις ανάκαμψης, καθώς σημειώθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και επιπλέον φαίνεται να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Για πολλά χρόνια οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ήταν η πιο ισχυρή πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέχρι που έχασαν την πρωτιά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα των σοσιαλιστών- άρα και της υποψηφιότητας Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν- το οποίο βέβαια μπορεί να ανατραπεί. Σε αυτό το πλαίσιο ο Λίεμ Χόανγκ Νγκονγκ δεν αρνείται ότι το θέμα της Tρόικας θα παίξει ρόλο στον προεκλογικό αγώνα. «Σύντομα θα γίνουν εκλογές και μπορεί να κερδίσουμε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, οπότε θα έχουμε μία πιο κριτική αντιμετώπιση της τρόικας.

Ελπίζω ότι η επόμενη Κομισιόν θα λάβει υπόψη τις προτάσεις μας για αναθεώρηση των μνημονίων και αποτελεσματικό, δημοκρατικό έλεγχο κατά την παροχή βοήθειας σε χώρες όπως η Ελλάδα. Είχα πει και στην Αθήνα ότι «η εποχή της Tρόικας τελείωσε». Η επόμενη Κομισιόν θα πρέπει να προωθήσει τον μετασχηματισμό του μηχανισμού βοήθειας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου».

Facebook Comments