Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών έιναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις του Ταμείου στο θέμα. Ωστόσο αρνήθηκε εκ νέου να κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά, ούτε και για τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Financial Times.

Ακόμη ο κ. Ράις, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενο και την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα», τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν υπάρξει θετική κατάληξη πότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο του Ταμείου, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία, με τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης από το κλιμάκιο του ΔΝΤ, την παρουσίαση στη συνέχεια της έκθεσης στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.

Σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η αποστολή του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ βρίσκεται στην Αθήνα και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, μέσα στα πλαίσια της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, όπως είπε.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε και για το αν πολιτικές καταστάσεις σε μια χώρα, όπως στην Ελλάδα ή την Ουκρανία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ευκολότερη καταβολή» των δόσεων από μέρους του ΔΝΤ.

Όπως τόνισε, το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κάθε κυβέρνησης να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και για τη δυνατότητά της να εφαρμόζει τις αλλαγές.

Τέλος, δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει «διαφωνία» μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας για το πώς θα διατεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Ράις ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 28 Μαρτίου.

Facebook Comments