Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τους δείκτες PMI της Ευρωζώνης τα οποία έδωσαν μία μικτή εικόνα για την οικονομική ανάκαμψης της περιοχής, και μετά την έντονη πτώση στις αμερικάνικες αγορές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,77%, ο δείκτης FTSE 100  του Λονδίνου σημείωσε πτώση της τάξης του 0,46%, ο DAX  κατέγραψε απώλειες 1,59%, ο CAC 40  υποχώρησε 1,60%, ενώ στο -1,58% και στο -0,20% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

O δείκτης PMI της μεταποίησης στην Ευρωζώνης για το μήνα Δεκέμβριο ήταν ανάλογος των προσδοκιών των αναλυτών και ανήλθε στο 52,7. Ο PMI Γερμανίας εμφανίστηκε ελαφρ’ώς καλύτερος των προσδοκιών, ενώ η Γαλλία συνέχισε να είναι απογοητεύει με τον PMI να διαμορφώνεται στο 47,0, έναντι εκτιμήσεων για 47,1. Ο ισπανικός και ο ιταλικός δείκτης ήταν ανώτεροι των προσδοκιών των αναλυτών.

«Αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία και τα εταιρικά κέρδη ανταπεξέρχονται στις προσδοκίες  που είχιαν δημιουργηθεί το 2013», όπως σημειώνει ο Τομπάιας Μπριτς, διαχειριστής κεφαλαίων στην Meriten Investment Management. Χώρες όπως η Γαλλία πρέπει να δείξουν πως μπορούν να γυρίσουν σελίδα, όπως προσθέτει.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές υποχωρούν σήμερα, μετά τα ισχυρά κέρδη-ρεκόρ του 2013, καθώς η υποβάθμιση της Apple έπληξε τον κλάδο της τεχνολογίας, με τους  επενδυτές να… προσπερνούν τα καλά νέα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας και τα ισχυρά στοιχεία από τον κλάδο της μεταποίησης.

Πάντως, σύμφωνα με τον Μάικλ Περβς,  επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην Weeden & Cο,  το 2014 θα αποδειχθεί «μια από τα ίδια» για τις μετοχές των ΗΠΑ, οι οποίες θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα, αν και η μεταβλητότητα θα είναι έντονη.

Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat σημείωσαν ράλι της τάξης του 15,4% μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει το υπόλοιπο της μονάδας της Chrysler των ΗΠΑ, σε ένα deal ύψους 4,35 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της RWE υποχώρησε 3,5% μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt που ανέφερε ότι η γερμανική επιχείρηση κοινής ωφέλειας μπορεί να ζητήσει από τους μετόχους της να της δώσουν τη δυνατότητα να αντλήσει κεφάλαια.

Η μετοχή της CGG υποχώρησε 2,9% μετά την υποβλαθμισή της από την  UBS.

Οι μετοχές της ιταλικής Finmeccanica υποχώρησαν 0,4% μετά τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ινδία έχει ακυρώσει την συμφωνία ύψους 753 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία.

Η μετοχή της Debenhams υποχώρησε %, μετά την παραίτηση του επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας, Σάιμον Χέρικ.

Facebook Comments