Επιστολή έστειλε ο Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπως ανέφερε με τα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Η ίδια πηγή είπε ότι «με τις τράπεζες δεν έχουμε κλείσει εντελώς» (χθες το ίδιο στέλεχος αναφέρθηκε σε 99,99% συμφωνία), εξηγώντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα της επιστολής. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση του νομοσχεδίου γιατί έτσι θα ανοίξει ο δρόμος σύγκλισης εντός εννέα ημερών της Γ.Σ. της Eurobank.

Σημείωσε ότι στην επιστολή ζητείται να δίδεται προτεραιότητα στους ιδιώτες στην διαδικασία αύξησης μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών και το δημόσιο να μετάσχει μόνο αν δεν έρθουν οι ιδιώτες.

Στην επιστολή σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζητείται να τηρηθούν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων και όπως είπε πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί με στόχο να κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Επισήμανε ότι με την θέση αυτή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει ρήτρα διατήρησης συγκεκριμένου ποσοστού μιας τράπεζες υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου και θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για αυτό με τους δανειστές.

Πάντως, ανέφερε, ότι παραμένει στην κυβέρνηση η αρμοδιότητα καθορισμού της δίκαιης τιμής πώλησης (fair value) και αναφέρθηκε ότι θα είναι τέτοια που να «διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον» αλλά και τέτοια που θα προσελκύσει επενδυτές.

Facebook Comments