Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ένας συνηθισμένος πολιτικός. Όσοι τον γνωρίζουν από κοντά το ξέρουν. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν τον γνώριζαν, όμως το ανακαλύπτουν στην πορεία. Το “ξεχωριστό” χάρισμα του Πρωθυπουργού έγκειται στην ικανότητα να αλλάζει, να ελίσσεται, να ξεφεύγει και να γλιστράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. «Δεν μπορείς να τον πιάσεις πουθενά» λένε όσοι τον γνωρίζουν. «Την μια σου βγαίνει αριστερά, την άλλη δεξιά, την άλλη στο κέντρο».

Χάρη σε αυτήν την μοναδική ικανότητα ο cool Αλέξης αναρριχήθηκε στον Συνασπισμό, μετά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μετά στον σκέτο ΣΥΡΙΖΑ και μετά κατάφερε να κάνει πράξη το άπιαστο όνειρο: να φέρει αυτό τον χώρο στην εξουσία και μάλιστα να του δώσει πραγματικό ορίζοντα 4ετίας.

Όλο αυτό το διάστημα πραγματικά δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς  στιγμές που αντιμετώπισε- δημόσια τουλάχιστον-, πρόβλημα. Μία από αυτές ήταν στο περίφημο ‘διαρκές συνέδριο’ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015 λίγο πριν τις εκλογές. Ήταν μια στιγμή που ορισμένοι σύνεδροι, βαθιά προσβεβλημένοι γιατί κατάλαβαν ότι έγιναν “γλάστρες” σε  μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση με ντουντούκες, συνθήματα, και ωραίες φωτό, πήραν τον λόγο και ξεσπάθωσαν. Ήταν οι πρώτοι προδομένοι.

Η δεύτερη φορά ήταν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στον Κήπο των Ρόδων, έξω από τον Λευκό Οίκο.

Εκεί σε ζωντανή μετάδοση ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να λέει τα εξής: «Η κυβέρνησή μου ήδη ενημέρωσε το Κογκρέσο  για  μια πιθανή πώληση στην Ελλάδα ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη  F-16.  Αυτή η συμφωνία, που  θα ενδυναμώσει την ελληνική  Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε  2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

Πριν προλάβει να συνέλθει από το σοκ ήρθε αντιμέτωπος με την δημοσιογραφική ερώτηση που του θύμισε τι είχε πει για την πιθανότητα να εκλεγεί ο κ. Τραμπ, αντί της Χίλαρι Κλίντον. Και αναγκάστηκε να πει αυτό:

«Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας γεννήθηκε στην Ελλάδα. Και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικάνικη κουλτούρα και την αμερικάνικη παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ»

Η αναφορά του κ. Τραμπ στα ενεργειακά και στην δυνατότητα που θα έχουν οι ΗΠΑ να προβάλουν τα προϊόντα και την τεχνολογία τους του χρόνου ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ ήταν επίσης στο ίδιο μοτίβο.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες καθιστούν και τους δυο λαούς πιο ασφαλείς και δημιουργούν πολλές και ικανοποιητικές θέσεις εργασίας για  τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες μας» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ξαφνικά θάμπωσε.

Αυτή την φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε δίπλα του έναν “προβλέψιμο” ηγέτη ο οποίος θα κρατούσε τα προσχήματα δημοσίως. Αλλά έναν ακόμα πιο απρόβλεπτο και δυναμικό ηγέτη ο οποίος πέρασε ως οδοστρωτήρας επάνω από τον αμήχανο συνομιλητή του. Πλήρως επικεντρωμένο στο δικό του εσωτερικό. Της δικής του χώρας.

Υπό αυτή την έννοια είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας ο οποίος μέχρι τώρα είχε συνηθίσει να περνάει εκείνος ως οδοστρωτήρας επάνω από ανθρώπους/ κοινωνικές ομάδες/πολιτικούς αντιπάλους κλπ βρήκε τον μάστορά του.

Τα έδωσε όλα και πήρε για αντάλλαγμα υποσχέσεις.

Είναι η “μέθοδος Τραμπ” ένα μάθημα που πρέπει να ακολουθήσουν στα καθ’ υμάς οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της αέναης κυβίστησης;

Facebook Comments