Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν πάρει μια μικρή παράταση και να αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά απόψε.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων το αργότερο απόψε.

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε, αλλά δεν το αποκλείω» είπε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, εκτιμώντας ότι εάν δεν κλείσει σήμερα η διαπραγμάτευση, θα κλείσει τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Εάν δεν υπήρχε βούληση και από τις δύο πλευρές για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ούτε θα καθόμασταν έως τώρα, ούτε θα κάναμε νέα συνάντηση σήμερα», επισήμανε και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως την «κρίσιμη» για να υπάρξει συμφωνία.

Από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προκύπτουν τα εξής:

-Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φαρμακεία, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε την Κυριακή στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική πλευρά.

Από τη μακριά λίστα των απαιτήσεων της τρόικας συμφωνία έχει υπάρξει στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων. Παρά το ότι η τρόικα είχε εγείρει θέμα για πλήρη απελευθέρωση, η ηγεσία του υπουργείου κατάφερε να μην υπάρξει τελικά καμία νέα παρέμβαση και έτσι όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος το θέμα κλείνει οριστικά και δεν τίθεται θέμα αλλαγών του πλαισίου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Την ίδια ώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, παραμένουν τα θέματα που αφορούν στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, την λειτουργία των φαρμακείων.

Επίσης, η τρόικα παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης ζητεί να ανοίξει το πλαίσιο ολοκληρωτικά στις μεταφορές π.χ στα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και να σταματήσει η οικονομική στήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όλα αυτά τα θέματα έχουν μπει στο μικροσκόπιο μικτών κλιμακίων των συναρμόδιων υπουργείων και της τρόικας , που συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις προτάσεις του ΟΟΣΑ μια προς μια.

Πάντως η Ελληνική πλευρά επιμένει σε μια σειρά από ζητήματα, που έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα π.χ. ΚΤΕΛ, μεταφορές να μην υπάρξουν αλλαγές.

-Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραμένει ανοικτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο για το 2015. Δεν υπάρχουν οριζόντιες μισθολογικές περικοπές, αλλά θέμα εξορθολογισμού των πρόσθετων αμοιβών. Ειδικά το θέμα πάντως των ποσοτικών στόχων για μείωση του κράτους παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Όπως μάλιστα σημείωσε, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα επιμένουν στις θέσεις τους. «Στα ίδια επιμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικα , αλλά στα ίδια επιμένουμε και εμείς». Πάντως όλα τα επιμέρους ανοικτά ζητήματα των υπουργείων οδεύουν σε πακέτο διαπραγμάτευση τις επόμενες ώρες.

-Στο υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραμένουν, μεταξύ άλλων, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος (σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»), το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων και η προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.

Μέχρις στιγμής, συμφωνία υπάρχει για :

  • Τις υποχρεώσεις και τα χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ώστε από 1/1/2015 να εφαρμοστεί το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» για τους δανειολήπτες των τραπεζών.
  •  Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων (οι δανειστές δέχονται το νομοσχέδιο του υπουργείου).
  • Τα διαρθρωτικά ταμεία και τις υποχρεώσεις της χώρας το 2014.
  • ο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Facebook Comments