Οι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν, υποστηρίζουν οι χρηματιστές οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχουν εκείνοι οι καταλύτες που θα μπορούσαν να επαναφέρουν την αγορά  στο ανοδικό σενάριο.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου προκύπτουν η μία μετά την άλλη προκειμένου οι τράπεζες να κρατηθούν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όπως όλα δείχνουν αν δεν χαλάσει το deal ΕΤΕ – Εurobank καθ’ υπόδειξη της τρόικα, η ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος θα πάει προς τα πίσω, τουλάχιστον ένα μήνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Πειραιώς επιλέγει τη λύση του private placement και μένει να φανεί σε ποια τιμή θα γίνει η διάθεση των μετοχών και βεβαίως σε ποια χρονική συγκυρία θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Επιπρόσθετα, η αγορά ανησυχεί για το αν θα γίνει η συγχώνευση ΕΤΕ – Eurobank, γνωρίζοντας ότι αν δεν γίνει, η Eurobank θα καταλήξει στο ΤΧΣ, το οποίο θα μπορούσε να θέσει ζήτημα καλής ή κακής τράπεζας, ότι κι αν σημαίνει αυτό για τις ανασφάλιστες καταθέσεις. Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι αποκρατικοποιήσεις δίνουν μέχρι στιγμής μερικές δεκάδες ευρώ, όπως τα ακίνητα που πούλησε το Δημόσιο στο εξωτερικό, οι επενδυτές επιλέγουν την αποχή για να μην παγιδευτούν στα χαμηλά, που χωρίς θετικές ειδήσεις και βεβαίως προοπτική, θα μπορούσαν να γίνουν «χαμηλότερα»…

Με μία διακύμανση της τάξη των… 13,61 μονάδων ή 1,7%, ο γενικός δείκτης, έκλεισε έπειτα από δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις με μικρά κέρδη, μόλις 0,5%, στις 842,76 μονάδες. Και μάλιστα σε ένα περιβάλλον απαξίωσης και αμφισβήτησης, κάτι που αποτυπώθηκε στον τζίρο, ο οποίος δεν πλησίασε καν τα 40 εκατ. ευρώ.

Σε κλαδικό επίπεδο, οι τράπεζες συνέχισαν την κατηφόρα, υποχωρώντας στις 115 μονάδες και με απώλειες 0,67%, με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 1,52%, στα 0,5850 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν πολυετή χαμηλά, Πειραιώς 1,11%, στα 0,1780 ευρώ, Alpha αμετάβλητη στα 0,6150 ευρώ και λίγα κέρδη, μόλις 2,70% στην Eurobank, στα 19 λεπτά. Από εκεί και πέρα, πωλητές βγήκαν στην MIG, που υποχώρησε κατά 9%, στα 0,2110 ευρώ, στον ΟΠΑΠ με πτώση άνω του 3%, στα 6,10 ευρώ , σχεδόν κατά 2% υποχώρησε η Coca Cola, στα 20,10 ευρώ, και πάνω από 1% ο ΟΛΠ, στα 15,85 ευρώ, δηλαδή σε νέα χαμηλά έτους και Βιοχάλκο στα 3,28 ευρώ.

Από εκεί και πέρα σε εξέλιξη βρίσκεται εκ μέρους των αγοραστών η επιχείρηση αναστροφής της τάσης για τον ΟΤΕ που έκλεισε με κέρδη άνω του 5%, στα 4,67 ευρώ και ΕΧΑΕ, στα 3,98 ευρώ. Κέρδη 4,89% για τη ΔΕΗ, στα 5,15 ευρώ, Μυτιληναίος και ΤΕΝΕΡΓ πάνω από 4%, ΜΕΤΚΑ και Ιντραλότ πάνω από 3% Eλλάκτωρ και ΕΛΠΕ πάνω από 2%.

Facebook Comments