Μεγάλο πάρτι στο Χρηματιστήριο κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με ισχυρά κέρδη3,5%, στις 1.365,09 μονάδες και τζίρο 116,76 εκατ. ευρώ. 

Αφενός η αγορά βρέθηκε στον ίδιο δρόμο ανόδου των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, καθώς μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας, για προσχώρηση στη Ρωσία, θεωρείται πιά ως κάτι δεδομένο.

Αφετέρου στο εσωτερικό, η προσδοκία αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας και συνάμα της βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P την ερχόμενη Παρασκευή, είναι κάτι που γεμίζει με αισιοδοξία για έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ταυτόχρονα, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου δείχνει να υποχωρεί στα επίπεδα του 7% και το spread να διαμορφώνεται στην περιοχή των 550 – 560 μονάδων βάσης. Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά μία συμφωνία κυβέρνησης – τρόικα, με μοναδικό ίσως αγκάθι τα εργασιακά θέματα, όπως είναι οι τριετίες και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τα ξένα desks παίζουν το καλό σενάριο και κίνηση της αγοράς προς τις 1.400 μονάδες. Αιχμή των τοποθετήσεών τους σήμερα ήταν σχεδόν όλος ο 25άρης, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο. Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να αναμένεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εστιάζοντας στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank, κάτι που θα γίνει με το ΤΧΣ να παίρνει τον ρόλο του εγγυητή.

 

Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο των μετοχών

Ισχυρά κέρδη για την Εθνική, με τη διοίκηση της τράπεζας να τονίζει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου και πως θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του 2,1 δις. ευρώ που προέκυψαν από το stress test της Blackrock, με ίδια μέσα. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 6,56%, στα 3,90 ευρώ και την τιμή στόχο από τους ξένους, στα 4,5 ευρώ. Ισχυρά κέρδη 4,69% για την Πειραιώς, στα 2,01 ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου θα ανοίξει στο Λονδίνο αύριο Τρίτη.

Κέρδη 4,15% για την Alpha που έχει ανάγκη τα λιγότερα κεφάλαια από τις υπόλοιπες τράπεζες, περί τα 260 εκατ. ευρώ. Ήδη η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1,2 δις. ευρώ. Κέρδη 6,39% για τη Eurobank, καθώς όλα δείχνουν ότι θα ξεμπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου.

Από εκεί και πέρα, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η βελτίωση του κατασκευαστικού κλίματος στις ΗΠΑ, έδωσαν ώθηση 7,83% στη μετοχή, με κλείσιμο στα 24,80 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά έτους. Κέρδη πάνω από 6% για την ΓΕΚ/Τέρνα και την Eurobank Properties, πάνω από 45 ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ, στα 4,07 ευρώ, στα 0,5090 ευρώ η MIG και στα 2,44 ευρώ επανήλθε η Ιντραλότ. Ισχυρά κέρδη πάνω από 4% για την Jumbo και τον Μυτιληναίο που έκλεισε στα 7,20 ευρώ. Κέρδη 3,77% για την Motor Oil, 3,72% για την  Coca Cola, 3,43% για την Frigopglass, 3,14% για τον ΟΠΑΠ, 3,13% για την Τέρνα Ενεργειακή, 2,85% για τη ΔΕΗ, που έχει λαμβάνειν 280 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.  Κέρδη 2,17% για τον ΟΤΕ, στα 12,74 ευρώ και 2,37% για τα ΕΛΠΕ, στα 7,76 ευρώ.  Τέλος, κίνηση στα 5,68 ευρώ για τον Φουρλή, μία μετοχή που συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας και 4,03% ενισχύθηκε η μετοχή της Αττικής.

Facebook Comments