Το πιθανότερο σενάριο είναι να επιχειρηθεί έξοδος της χώρας στις αγορές πριν από  τις Ευρωεκλογές. Αν οι ξένοι δανείζουν την Πειραιώς με λιγότερο από 5,5%, ο δανεισμός για ένα πενταετές ομόλογο θα κινηθεί πολύ κοντά στα επίπεδα αυτά, σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

Αυτή την ώρα, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στα επίπεδα του 6,71% με το ομόλογο στο 75,41, λήξης 2024. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μία αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας μπορεί να ρίξει το επιτόκιο κάτω από το 6%, ενώ στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους ξένους γίγνονται συζητήσεις για επιτόκιο κοντά στο 5,5%.

Κέρδη πάνω από 2,4% για τα ΣΩΛΚ που ευνοούνται από την ανάληψη νέων εργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Κέρδη 2,35% για την Coca Cola, 1,7% ενισχύεται η Ελλάκτωρ στα 4,14 ευρώ, πάνω από 1% ενισχύεται η ΕΥΔΑΠ, η ΓΕΚ/Τέρνα, ΔΕΗ που έτυχε χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, ύψους 235 εκατ. ευρώ, ΕΧΑΕ 1,285 που ευνοείται από τους μεγάλους τζίρους της αγοράς, ΟΠΑΠ που ενισχύεται 1,20%, Μυτιληναίος 1,11%. Διόρθωση για την Ιντραλότ, στα 2,41 ευρώ, Τιτάν, στα 24,62 ευρώ, Frigoglass στα 5,40 ευρώ. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 80,7 εκατ. ευρώ.

Δύο καλά νέα είναι πλέον γεγονός και ένα τρίτο που έρχεται. Η αγορά είδε με πολύ καλό μάτι και τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και την έξοδο της Πειραιώς στις αγορές για την άντληση μέσω έκδοσης ομολόγου, 500 εκατ. ευρώ, ενώ προετοιμάζεται και για τη διαφαινόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P, κάτι που αναμένεται για την ερχόμενη Παρασκευή.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι ξένοι επενδυτές και μαζί τους οι Έλληνες αυξάνουν τις θέσεις τους στην αγορά με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1.380 μονάδες. Αν δε, κλείσει η αγορά στα επίπεδα αυτά, τότε θα μιλάμε για νέα υψηλά 34άρων μηνών και ανοίγει ο δρόμος για πιο ψηλά, δηλαδή στις 1.400 μονάδες. Με χαμηλό στο 1,95 ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ανακάμπτει προς τα επίπεδα των 2 ευρώ περιορίζοντας τις απώλειες σε 0,50%.

Περιορισμός απωλειών και για την Alpha, στα 0,72 ευρώ, με την Εθνική να διαπρέπει και σήμερα χρηματιστηριακά, αγγίζοντας τα 4 ευρώ με κατεύθυνση προς την τιμή στόχο των 4,5 ευρώ. Οι επενδυτές περιμένουν από μέρα σε μέρα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κυρίως το τι πρόκειται να ισχύσει για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει κάλυψη στην αύξηση  κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια θα αναλάβει το ΤΧΣ.  Σε κάθε περίπτωση πάντως, το επιτόκιο 5,1% με το οποίο δανείστηκε η Πειραιώς ανοίγει το δρόμο και για ανάλογες εκδόσεις από άαλλες εισηγμένες ακόμα και για την ίδια την Ελληνική οικονομία.

Facebook Comments