Οι ξένοι παίρνουν θέση στα mid caps! Το Χ.Α. δεν είναι μόνο τράπεζες. Σύμφωνα με την αγορά, απόδειξη αυτού του διευρυνόμενου ενδιαφέροντος εκτός από την σταθεροποίηση στην αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκ. ευρώ σε ημερήσια βάση, είναι η αύξηση του βαθμού κάλυψης των ελληνικών εταιριών από ανάλυση τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Η ανάλυση είναι ο δείκτης «marketing» μιας Αγοράς καθώς η αύξηση στην έντυπη διατύπωση άποψης δημιουργεί μεγαλύτερο πλήθος εν δυνάμει ενδιαφερομένων προερχόμενους κυρίως από το θεσμικό χώρο.

Είναι ενδεικτικό ότι για τον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν 14 οίκοι που παρακολουθούν επίσημα τα μεγέθη των εταιριών όταν πριν από δύο χρόνια ο αριθμός τους είχε περιοριστεί σε λιγότερες από πέντε. Μια άλλη παράπλευρη θετική ωφέλεια αυτής της εξέλιξης είναι το άνοιγμα σε νέες ιδέες, σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων αλλά θεωρητικά υψηλότερης αξίας που σταδιακά αποκτούν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό.

Το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται αφορά τις καλές μεσαίες εταιρίες του Χρηματιστηρίου οι οποίες εκτός από την απόδειξη της αντοχής τους σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς  έχουν πλέον την δυνατότητα να επανέλθουν στο προσκήνιο και να κεφαλαιοποιήσουν την θετική τους πορεία μέσα από πιο θεσμικές διαδικασίες. Σταδιακά εκτιμούμε ότι η τάση προς αυτό το πεδίο των εταιριών θα ενισχυθεί καθώς πολλές από τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις επόμενων χρήσεων.  

Με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υποαποδίδει από την αρχή του χρόνου  με κέρδη 6,6% , έναντι ανόδου μεγαλύτερη του 10% για τον FTSE 25, οι ξένοι ανακαλύπτουν ότι εκτός από τις τράπεζες υπάρχουν και άλλες μετοχές που υστερούν και έχουν μείνει πίσω, είτε σε σχέση με τις τράπεζες, είτε σε σχέση με άλλα μη τραπεζικά χαρτιά που όμως, είναι ενταγμένα στα big caps.

Σημειωτέον δε, πως για πολλά ξένα σπίτια ότι δδεν είναι τράπεζα, θεωρείται μοιραία μεσαία κεφαλαιοποίηση για χρηματιστήρια όπως το Ελληνικό. Από τις αρχές του χρόνου λοιπόν, έχει κυκλοφορήσει πληθώρα αναλύσεων. Χαρακτηριστικά η Κυπριακή Axia Ventures παρακολουθεί στενά τη μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει εισέλθει πλέον το fund New York Capital. Morgan Stanley, Barclays, Citigroup και Goldman Sachs θεωρούν ως χαρτί μεγάλων προοπτικών τη μετοχή του ΟΤΕ.

Για την ιστορία και μόνο, Έλληνες διαχειριστές θυμίζουν την υπερααπόδοση του Οργανισμού από το 1,13 της 5/6/2012 στα σχεδόν 13 ευρώ της 11/3.

Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι η έκθεση της Goldman Sachs για τον Ιτάνα με την τιμή στόχο των 25 ευρώ , του τσέχικου fund Wood για τη ΔΕΗ και τιμή στόχο τα 14 ευρώ, την HSBC για τα Folli Follie και την RBS για την Coca Cola και τον ΟΤΕ. Έλληνες διαχειριστές περιμένουν να υπάρξουν να μπουν και επισήμως στις «πρακολουθήσεις» των ξένων και μετοχές εταιρειών, όπως ο όμιλος Μυτιληναίου με κεφαλαιοποίηση μόλις 844 εκατ. ευρώ, όταν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΜΕΤΚΑ ξεπερνάει τα 2 δις. ευρώ.

Facebook Comments