…Όλα καλά με τις τράπεζες, αλλά οι διαχειριστές ανησυχούν για τα σχόλια που διατύπωσε χθες στην έκθεσή της η S&P για την Πειραιώς και την Alpha. Η Πειραιώς έκανε το μεγάλο μπαμ στις αγορές, αποτελώντας στην ουσία τον λαγό για την έξοδο της χώρας. Εκείνο που χάλασε τους Έλληνες διαχειριστές δεν ήταν τίποτε άλλο από το σχόλιο της S&P ότι τα λεφτά είναι λίγα και δεν φτάνουν. Όλα καλά με το rating, αλλά τα λεφτά δεν φτάνουν. Τα περισσότερα θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.

…Μία ερώτηση. Γιατί δεν πουλάει απευθείας μετοχές της Eurobank το ΤΧΣ; Σωστά. Γιατί στο καπάκι έρχεται  το επόμενο ερώτημα, τι θα γίνει με την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις ο νομοθέτης που θεσμοθετεί και που θα στείλει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank στη Βουλή, θα πρέπει να λάβει υπόψη του έναν συνδυασμό πραγμάτων. Πράγμα δύσκολο. Το πιθανότερο είναι να μπεί με 1 δις. ευρώ το Ταμείο στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, μόνο και μόνο για να μην πέσει το ποσοστό του κάτω από το 51%.

…Ο πρωθυπουργός, πριν καν πάρει… ταξί η τρόικα για να πάει στο αεροδρόμιο, άρχισε να μοιράζει το πρωτογενές πλεόνασμα. Θαρρώ ότι οι ένστολοι θα μπορούσαν να κάνουν υπομονή ένα χρόνο. Εκείνος που πραγματικά ασφυκτιά είναι ο ιδιωτικός τομέας. Το 1 δις. ευρώ θα πρέπει να φτάσει κάποια στιγμή στην αγορά. Να πληρωθούν οι προμηθευτές, αυτοί να πληρώσουν τους απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους κι αυτοί με τη σειρά τους, Εφορία, τράπεζες, φροντιστήρια των παιδιών και δώρα για τα βαφτιστήρια…

…Έχω την εντύπωση ότι κάτι παγώνει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ…

Eς αύριον…

 

ΧΣ

Facebook Comments