Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονται, αναμένοντας τη συνέχιση της σταδιακής αρσης της στήριξης της οικονομίας από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα. Εξαίρεση στην άνοδο αποτελεί ο FTSE 100 του Λονδίνου, ο οποίος κινείται σχεδόν σταθεροποιητικά.

Ειδικότερα, στις 15:04, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,10% στις 6.598 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,52% στις 9.291 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη  0,06% στις 4.316 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διαμορφώνεται με οριακά κέρδη 0,13% στις 328,36 μονάδες.

Οι αγορές έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους σήμερα στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, όπου και αναμένεται να δοθεί ένα μήνυμα για τις προθέσεις της Fed αναφορικά με την οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι στην πρηγούμενη συνεδρίαση είχε τεθεί για πρώτη φορά μετά από τη κρίση του 2008 το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων. Ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων της Fed  διατύπωσε την άποψη πως ίσως η τράπεζα χρειαστεί να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο κοντινό μέλλον.

Στο ταμπλό, η Inditex ενισχύεται κατά 3,9%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 2,38 δισ. ευρώ για το 2013, οριακά χαμηλότερα από τα 2,39 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Η εταιρεία των καταστημάτων Zara ανακοίνωσε κέρδη 703 εκατ. ευρώ μόνο το δ 3μηνο του προηγούμενου έτους.

Κέρδη 7,8% για την BMW, η οποία ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της φέτος θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα, όταν και είχαν διαμορφωθεί στα 7,91 δισ. ευρώ.

Η Barclays κερδίζει 2,3%, καθώς έντονη είναι η φημολογία ότι η βρετανική τράπεζα αναζητά αγοραστή για τη μονάδα  Index, Portfolio and Risk Solutions. Αναλυτές αναφέρουν ότι η μονάδα θα αποδώσει 400 εκατ. δολάρια.

Στον αντίποδα, η Ophir υποχωρεί 16%, καθώς ανέφερε ότι οι έρευνες διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου στο οικόπεδο Padouck Deep-1 δεν έδειξαν συγκεκριμένα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες, σημείωσε το εργασιακό κόστος στην ευρωζώνη στο δ΄τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το κόστος εργασίας αυξήθηκε 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι το ποσοστό ανεργίας στη Μ. Βρετανία παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,2% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒοΕ.

Facebook Comments