Τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα και τις επόμενες κινήσεις τους, στη σκιά της προσάρτησης της Κριμαίας, εξετάζουν οι «28» στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται σήμερα Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το θέμα της Συνόδου είναι κοινωνικά θέματα, με κύριο την ανεργία.

Ηδη η Ανγκελα Μέρκελ, έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα προς την Μόσχα λέγοντας ότι δεν υπάρχει για την ώρα G8, Ομάδα των Οκτώ όσο η Μόσχα κρατά αυτή τη στάση. Η Σύνοδος της Ομάδας των 7 πλέον, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει νέες αυστηρότερες, οικονομικές κυρώσεις, πολιτικά ευαίσθητες, στη Μόσχα. «Η Σύνοδος της Ε.Ε. σήμερα και αύριο θα ξεκαθαρίσει ότι είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να επιβάλουμε τα μέτρα της τρίτης φάσης εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», είπε η ίδια.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον πως θα απαντήσει «με αντι-κυρώσεις», που μπορεί να είναι «συμμετρικές ή όχι».  Η Ρωσία μάλιστα απειλεί ευθέως και με το ζήτημα του Ιράν και τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αφήνοντας, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση της Μόσχας στους «Έξι».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Η επίσκεψη αυτή «είναι μέρος των διπλωματικών προσπαθειών [του Μπαν] να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να επιλύσουν την τρέχουσα κρίση με ειρηνικό τρόπο» αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Facebook Comments