Η διεθνής τρόικα των πιστωτών επιβεβαίωσε ότι ενέκρινε την τελευταία αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αίροντας το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων έξι μηνών, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στην εκταμίευση μιας νέας δόσης.

Ωστόσο, οι ελεγκτές κρούουν τον κώδωνα σημειώνοντας ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ενώ επισημαίνουν ότι καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Η εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου της Ελλάδας αναμένεται ότι θα γίνει «τις επόμενες εβδομάδες», αφού την εγκρίνουν και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ταμείου και της Επιτροπής η οποία δόθηκε ταυτόχρονα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή των επικεφαλής της τριμερούς και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν πως η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και αναμένεται βαθμιαία ανάκαμψη της ανάπτυξης, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις. Οι τιμές προσαρμόζονται και ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις ακολουθούν πορεία επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο. «Αν και από αυτές τις καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις, μικρό μόνο μέρος θα μεταφερθεί στο 2014, πιστεύουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές αρχές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως επισημαίνει η τρόικα, οι ελληνικές αρχές επιτυγχάνουν πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλουν στη δημιουργία πιο ισότιμου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος που να ευνοεί τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων οι οποίες εντοπίστηκαν στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου, να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενοικίασης και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Και τέλος, να μειώσουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους περιττούς φόρους.

Παρά τις καθυστερήσεις σημειώνεται επίσης πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που θα μειώσουν τις επιβαρύνσεις λόγω γραφειοκρατίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στον ελληνικό λαό. Η τρόικα υπογραμμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας καθυστερούν αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014.

Η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω με μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας, όπως ο εξορθολογισμός των τιμολογιακών πολιτικών για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, ο διαχωρισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και η δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου. Τέλος, οι αρχές συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στην ιδιωτικοποίηση άλλων εταιρικών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που θα εξασφαλίσουν αναγκαία χρηματοδότηση για το κράτος, με ταυτόχρονη αποδέσμευση των επενδύσεων.

Παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Αθήνα συνεχίζει τις προσπάθειές να ενισχύσει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Θα επεκταθούν κυρίως τα προγράμματα πρόσληψης νέων και άνεργων εργατών στο πλαίσιο προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και δρομολογείται, σε πιλοτική βάση σε δύο δήμους, πρόγραμμα εγγύησης του ελάχιστου εισοδήματος, με στόχο την επέκτασή του σε εθνική κλίμακα κατά φάσεις από το 2015.

Σύμφωνα πάντα με τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη. «Επισημαίνουμε τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) και τις συναφείς εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχύσει τους ισολογισμούς τους. Η σχεδιαζόμενη εισφορά νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ιδιωτικής διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά την εποπτεία που ασκεί στο τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι επικεφαλής της τριμερούς, προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνει την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Τα αποθέματα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθούν για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις.

Facebook Comments