Στα καλά νέα της ημέρας εντάσσεται η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, σύμφωνα με την οποία οι δανειστές πείστηκαν ότι σοβαρό χρηματοδοτικό κενό για φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει. Κι αν υπάρξει, θα είναι της τάξης των 4 με 4,5 δις. Ευρώ κατά την άποψή τους, το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί από εσωτερικό δανεισμό, από την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που κατείχαν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αρχικής στήριξής τους το 2008 (σ.σ. προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη), ακόμα και από την έκδοση του πρώτου Ελληνικού ομολόγου στις αγορές, έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Χαμηλές πτήσεις για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 1.357 μονάδων, με οριακές απώλειες και πάλι, όπως και χθες. Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ως προς την τάση, οι αναλυτές θεωρούν ότι η βραχυπρόθεσμη διόρθωση και η νευρικότητα που ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα θα μπορούσαν να ¨κορυφωθούν» περίπου μία ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι σήμερα η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης και του τέταρτου τριμήνου και ταυτόχρονα κρατούν πισινή για αύριο, ενόψει της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Έπειτα από περίπου δύο ώρες συναλλαγών ο τζίρος είναι υποτονικός, μόλις στα 17 εκατ. ευρώ, ενδεικτικός της στάσης αναμονής εκ μέρους των επενδυτών.

Για δε την Εθνική, που υποχωρεί οριακά στα όρια των 4,09 ευρώ, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 172 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2013 και περί τα 80 εκατ. ευρώ στο τέταρτο 3μηνο. Ταυτόχρονα, η αγορά αναμένει σήμερα από την Εθνική να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα πάρει για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας μετά τα stress tests της Blackrock. Υπενθυμίζεται, ότι το άνοιγμα της ΕΤΕ ήταν 2,1 δις. Ευρώ. Από τον 25άρη ενισχύονται Πειραιώς και MIG, ενώ οι απώλειες στα υπόλοιπα χαρτιά είναι ελεγχόμενες, αφού είναι οριακές. 

Facebook Comments