H ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκεται στο επίκεντρο αρκετών δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) κάνει λόγο για μια «αντικειμενικά τελείως αβάσιμη χαλαρότητα» της κυβέρνησης Σαμαρά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα παραμένει ασθενής» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην εφημερίδα FAZ που αναφέρεται στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. «Αυτή τη φορά η τρόικα χρειάστηκε έξι μήνες για να ολοκληρώσει την – κανονικά τριμηνιαία – αξιολόγησή της στην Αθήνα. Η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα ελάχιστα είναι έτσι όπως έπρεπε να είναι.

Απαιτήθηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι η χώρα να δρομολογήσει τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές βήματα περικοπών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Παρόλα αυτά παραμένει αμφίβολο εάν στην τωρινή συμφωνία με την τρόικα έχουν απαντηθεί όλα τα ανοιχτά ερωτήματα. Η χρονική διάρκεια της διαδικασίας δείχνει όμως επίσης ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σαθρούς συμβιβασμούς», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Μη βιώσιμο το χρέος

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται και στο ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας ότι «η τρόικα επιβεβαίωσε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν συνεχίζει να έχει ένα μη βιώσιμο χρέος. Με τις δικές της δυνάμεις η χώρα δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο και η κυβέρνηση δεν φαίνεται καν διατεθειμένη να το αλλάξει αυτό. Το φθινόπωρο θα πρέπει να αποφασιστούν τόσο οι «διευκολύνεις» στις οποίες δεσμεύτηκαν οι χώρες της Ευρωζώνης όσο και, σχεδόν βέβαια, ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας».

Αναφερόμενη στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διάθεση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος η FAZ εκτιμά ότι «δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στο εσωτερικό ενόψει των Ευρωεκλογών, μπορεί να δείξει κανείς κατανόηση για το ηρεμιστικό αυτό χάπι για τους πολίτες. Εντούτοις δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για το μέλλον».

Στο θέμα αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση και η εφημερίδα «Die Welt» η οποία παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει τώρα σε 8,5 δισ. ευρώ, όπως προανήγγειλαν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αρχικά η δόση του δεύτερου προγράμματος στήριξης (…) επρόκειτο να εκταμιευθεί τον περασμένο χρόνο. Δεδομένου όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στα όσα προβλέπει το πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις και περικοπές, οι ειδικοί εγκατέλειπαν κάθε τόσο την Αθήνα, διακόπτοντας τις συνομιλίες. Τελευταία μάλιστα είχαν αρχίσει να εξαντλούνται τα όρια της υπομονής του Eurogroup».

Facebook Comments