Ένα μήνα μετά τη δημοσίευση ανοιχτής επιστολής τους στον Τύπο, και μερικές μέρες μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μηταράκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τράπεζες, τις μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας και το ΤΧΣ, οι εργαζόμενοι της «ΔΙΑΣ» επιστρέφουν στο προσκήνιο με ραδιοφωνική τους συνέντευξη.

Ιχθυοκαλλιέργειες: η «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν η κα Έλενα Μουντζούρη, υπεύθυνη του εμπορικού τμήματος της «ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες», και ο κ. Νικόλαος Μαραγκουδάκης, υπεύθυνος του φορολογικού τμήματος, σε εκπομπή της Δημόσιας Ραδιοφωνίας, εξέφρασαν την αγωνία των εργαζομένων για τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση και εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης του κλάδου. Μεταξύ άλλων διατύπωσαν την απορία πώς είναι δυνατόν να μην έχει δοθεί ακόμη λύση σε ένα πρόβλημα που συζητάται, για την περίπτωση της «ΔΙΑΣ» τουλάχιστον, από το καλοκαίρι του 2013.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν  είναι ένας οποιοσδήποτε κλάδος των ελληνικών εξαγωγών, αλλά μία από τις ναυαρχίδες της εθνικής οικονομίας. Με αξιοσημείωτη εξωστρέφεια, παραγωγή 123.000 τόνων ιχθυηρών την περασμένη χρονιά και παγκόσμια πρωτιά στην τσιπούρα και το λαβράκι, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είναι το νούμερο ένα στις εξαγωγές τροφίμων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μαραγκουδάκης, ο κλάδος έχει τέτοια δυναμική που μπορεί να συγκριθεί με την εγχώρια τουριστική βιομηχανία.

«Εθνικός στόχος» η διάσωση του κλάδου

Παρότι, όμως, το ελληνικό ψάρι έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και παρόλο που έχει βρει τη θέση του στα ράφια των καταστημάτων ανά τον κόσμο, ο υπερδανεισμός, η έλλειψη ρευστότητας και η άστοχη τιμολογιακή πολιτική του παρελθόντος έχουν «γονατίσει» τις ιχθυοκαλλιέργειες που κινδυνεύουν να καταποντιστούν υπό το βάρος των χρεών. Ενδεχόμενη κατάρρευση θα έχει ως αποτέλεσμα 431 εργαζόμενοι της «ΔΙΑΣ» (350 από τους οποίους βρίσκονται στην επαρχία και μάλιστα σε «ευαίσθητες περιοχές» όπως η Αστυπάλαια, Κάλυμνος και η Ρόδος) να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν από τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν το συντομότερο βιώσιμες πρωτοβουλίες, διότι όσο περνάει ο καιρός τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα γιγαντώνονται και η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δραματική.

Άμεση ανάγκη χρηματοδότησης

Τα δύο στελέχη επανέλαβαν επανειλημμένως την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του κλάδου από τις ελληνικές τράπεζες, διεκδίκηση που τέθηκε στο τραπέζι και στην έκτακτη συνάντηση που κάλεσε ο κ. Μηταράκης. Στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης οι ιχθυοκαλλιεργητές ζήτησαν 20 εκατομμύρια ευρώ ως «ενδιάμεση έκτακτη χρηματοδότηση», ποσό που προβλέπεται να καλύψει τρέχοντα λειτουργικά έξοδα για αγορά τροφών και ιχθυοπληθυσμού μέχρι να ξεκινήσει η περίοδος των υψηλών πωλήσεων στα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλιστα, φέτος θα σημειωθεί αυξημένη κερδοφορία λόγω ανόδου των τιμών. Θα ήταν καταστροφικό από την ευτυχή αυτή συγκυρία να επωφεληθούν μόνο οι ανταγωνιστές της Ελλάδας.

Η Τουρκία καραδοκεί διεκδικώντας την πρωτιά στις μεσογειακές ιχθυοκαλλιέργειες

Η Τουρκία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα με την απόλυτη στήριξη του κράτους και με σημαντικές επενδύσεις τοπικών και ξένων κεφαλαίων. Παραδοσιακή δύναμη στην εκτροφή της πέστροφας, οι Τούρκοι έχουν πλέον δυναμική παρουσία στις εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού, απειλώντας μάλιστα την ευρωπαϊκή αγορά όπου –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– κυριαρχεί η χώρα μας. Η κα. Μουντζούρη ανέφερε ότι η γείτονας εξήγαγε 83.000 τόνους προϊόντος το 2013, ενώ συνεχίζεται η ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής ιχθυοκαλλιέργειας. 

«Εκτρέφουμε ζωντανούς οργανισμούς, δεν πουλάμε αυτοκίνητα»

«Δεν κάνουμε εμπορία αυτοκινήτων να τα στοκάρουμε σε μάντρες και να τα αφήσουμε να περιμένουν», δήλωσε ο κ. Μαραγκουδάκης αναφορικά με τον ιχθυοπληθυσμό της εταιρείας. «Είναι ζώντες οργανισμοί οι οποίοι χρειάζονται άμεσα τροφή […] Αύριο πρέπει να ταΐσουμε».

Αν λοιπόν δεν βρεθεί άμεσα λύση, μαζί με τον λιμοκτονούντα ιχθυοπληθυσμό θα «σβήσουν» και οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Η αδράνεια είναι καταστροφική και η άμεση χρηματοδότηση θα δώσει το «φιλί της ζωής» σε αυτόν τον κομβικό κλάδο  για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Facebook Comments