Τρεις ξένοι οίκοι θεωρούνται -προς το παρόν- τα απόλυτα φαβορί για να πάρουν τη “δουλειά” των αυξήσεων κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha και μάλιστα θα έχουν το ρόλο αναδόχου, που σημαίνει ότι θα καλύψουν τα αδιάθετα και το όριο του 10% της συμμετοχής ιδιωτών θα θεωρείται εξασφαλισμένη.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του “Μ”, Deutsche Bank, Barclays και Goldman Sachs φέρονται ως τα φαβορί και μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχουν δείξει “καλή διαγωγή” με συνεχής αναφορές στην πρόοδο της Ελληνικής οικονομίας (;), αλλά και με αυξήσεις συστάσεων για μετοχές, όπως η Coca Cola και ο Τιτάνας.

 


Πειραιώς

Ήδη χθες, μετά την Alpha, ακολούθησε η πρόσκληση σε γενική συνέλευση της Πειραιώς η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Η Πειραιώς υιοθετεί την εναλλακτική της ιδιωτικής τοποθέτησης (placement) και διευκρίνισε πώς σκέπτεται να καλύψει το 10% του συνόλου των απαιτούμενων κεφαλαίων, δηλαδή τα 733,5 εκατ ευρώ ώστε να παραμείνει ιδιωτική και να αποφύγει να της πάρει τον έλεγχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης, που συνολικά προβλέπει κεφαλαιακές ανάγκες 7,335 δισ ευρώ, η Τράπεζα προτίθεται να εκδόσει νέες μετοχές έως 400 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση, το οποίο αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό (55%) των κεφαλαίων που πρέπει να καλύψει η Τράπεζα «ιδίοις μέσοις». Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με έκδοση μετοχών με παροχή δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετοχών και με διάθεση των αδιάθετων μετοχών από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς δρομολογεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 570 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Αγροτικής Τράπεζας και 524 εκατ. ευρώ για τα κυπριακά υποκαταστήματα που πέρασαν στον έλεγχό της ( των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής).

Τα ποσά αυτά θα καλυφθούν από το Ταμείο (ΤΧΣ) και δεν προσμετρώνται για την κάλυψη του 10% από ιδιωτική συμμετοχή. ύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, στο πλαίσιο της ιδιωτικής τοποθέτησης θα συμμετάσχουν θεσμικοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η πορτογαλικός Ομιλος BCP, που έχει «δεσμευθεί» να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα της Millennium BCP, η οποία πολύ σύντομα αναμένεται να περάσει στον Ομιλο Πειραιώς. Υπάρχουν και άλλοι θεσμικοί επενδυτές, όπως το τσέχικο fund «PPF»που και παλαιότερα είχε επενδυτική συμμετοχή στον Ομιλο.


Τί θα γίνει με ΕΤΕ – Eurobank;

Στο μεταξύ, μέχρι το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να κλείσει το θέμα Eθνικής- Eurobank, ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς. Το θέμα έχει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και μάλιστα με το χαρακτήρα του επείγοντος καθώς οι προθεσμίες είναι εξαιρετικά ασφυκτικές για τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων, ενόψει ανακεφαλαιοποίησης. Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθούν από την πλευρά τους να πείσουν την τρόικα για τη σοβαρότητα της συγχώνευσης και τη σημασία αυτού του διευρυμένου ομίλου για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα πάντως, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα θα έχει συναντήσεις με την κάθε μία συστημική τράπεζα ξεχωριστά, ενόψει ανακεφαλαιοποίησης. Η στήλη μαθαίνει ότι η κάθε μία από αυτές τις τράπεζες θα θέσει υπόψιν της τρόικας ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί ακύρωση του deal, αυτό δεν θα βλάψει μόνο τις εμπλεκόμενες τράπεζες Εθνική και Eurobank, αλλά και όλο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Facebook Comments