Ένα μεγάλο μουσικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου 2014. Η παγκόσμιου φήμης ερμηνεύτρια, η Χιλιανής καταγωγής μεσόφωνος Maria Isabel Vera Rodriguez που κατατάσσεται στις μεγαλύτερες ανερχόμενες φωνές παγκοσμίως με διεθνείς διακρίσεις και εμφανίσεις στην Μητροπολιτών Όπερα της Νέας Υόρκης & στα μεγαλύτερα Μουσικά Θέατρα του κόσμου θα ταξιδέψει από το Santiago της Χιλής και μεταξύ των εμφανίσεών της στην Ευρωπη θα βρεθεί στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 20:30 το βράδυ.

Η κορυφαια μεσόφωνος θα ερμηνεύσει το μνημειώδες έργο του συμπατριώτη της νομπελίστα Χιλιανού Ποιητή Pablo Neruda ‘Canto General’ & το ‘Romancerο Gitano’ σε ποίηση του Federico Garcia Lorca, ενός από τους σημαντικότερους ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, κορυφαίο εκπρόσωπο της ισπανικής γενιάς του 27. Οι δυο ισπανόφωνοι ποιητές έχουν καταταγεί στις μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα που έγραψαν για την ελευθερία των λαών. Η πνευματική τους «συνάντηση» με τον μέγα Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη οδήγησε σε αριστουργηματικά μουσικά έργα, που προβάλλουν ένα οικουμενικό κοινωνικό όραμα μέσα στο πνεύμα της ρωμιοσύνης, μιας αξίας που συνδέει άρρηκτα τους λαούς της Ελλάδα, της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής.

Tην 27Η Μαρτίου με αφορμή τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου επέλεξε και το «Ίδρυμα Θώραξ» για να τιμήσει τους δωρητές του και να γιορτάσει το έργο 20 χρόνων και πλέον του «Ιδρύματος Θώραξ» του οποίου διοικητής είναι ο Καθηγητής- Ακαδημαικος Χαράλαμπος Ρούσσος, τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, θα συμμετέχει στην εκδήλωση με την παρουσία των μελών του και θα γιορτάσει το μακροχρόνιο κοινωφελές έργο του στο χώρο της υγείας με αποκορύφωμα τις δωρεές της Φωτεινής Γ. Λιβανου και της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου χάρη στην γενναιοδωρία τους πραγματοποιείται το μεγαλύτερο έργο υγείας στην χώρα σήμερα.

Δίπλα στην παγκοσμίου φήμης μεσόφωνο Maria Isabel Vera Rodriguez θα ερμηνεύσουν ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός, η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και δεκαπενταμελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Λουκά Καρυτινού. Αφήγειται ο Σάκης Τόδουλος.

Το θρυλικό Canto General, ιστορικό σημείο συνάντησης της μεγαλειώδους ποίησης του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda με τη μουσική του μεγάλου έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, γράφτηκε όταν ο συνθέτης βρέθηκε προσκεκλημένος στην Χιλή από τον Αλιέντε, όπου γνώρισε τον Νερούδα, τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο. Η συνάντησή του με τον Πάμπλο Νερούδα και η παραμονή του στην Χιλή είχε ως αποτέλεσμα μια βαθιά φιλία που οδήγησε σε ένα έργο που ανήκει στα αριστουργήματα του 20ου αιώνα παγκοσμίως.

Το Canto general έχει παρουσιαστεί στα μουσικά θέατρα του κόσμου περισσότερες από 500 φορές υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη και άλλοτε του στενού συνεργάτη του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού. Μυθικές οι συναυλίες στα στάδια της Λατινικής Αμερικής, του Μπουένος Άιρες, Σαντιάγκο, Κούβα, Παραγουάη αλλά και στο Παρίσι και το Βερολίνο. Για τις συναυλίες αυτές ξεχύνονταν στα στάδια πλήθη έως και 100.000 ανθρώπων, σύμφωνα με ντοκουμέντα βίντεο και φωτογραφίες που θα προβληθούν με αφορμή την συναυλία.

Η προσκεκλημένη Χιλιανή ερμηνεύτρια Maria Isabel Vera δήλωσε «…ο εθνικός μας ποιητής, το σύμβολο της χώρας μας είναι ο Πάμπλο Νερούδα και το Canto General για εμάς αποτελεί τον ‘εθνικό μας ύμνο’. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί σύμβολο, μύθο και θρύλο για όλους τους Χιλιανούς και τους Λατινοαμερικανούς, τον έχουμε δει από την παιδική μας ηλικία σε ντοκουμέντα φιλμ κι εκπομπές στην τηλεόραση να διευθύνει το Canto General σε χώρες της Λατινικής Αμερικής με κοινό χιλιάδες κόσμου να παραληρεί… οι εικόνες έχουν χαραχτεί βαθειά στην μνήμη μου… έχουμε μεγαλώσει με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη,… το Canto General το τραγουδούσα στα Ωδεία που σπούδαζα … , ο Pablo Neruda έφυγε από την ζωή ξαφνικά αμέσως μετά την σύνθεση του έργου για εμάς ζωντανός παρέμενε πια μόνο ο Μίκης Θεοδωράκης… η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη κυλάει στο αίμα μας. Τα έργα του είναι αριστουργηματικά, μεγαλειώδη και προκαλούν δέος σε κάθε ερμηνευτή. Είμαι βαθιά συγκινημένη που έρχομαι να συναντήσω μια από τις μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες του αιώνα μας, είμαι συγκινημένη που αυτό το τόσο μεγάλο μουσικό έργο είναι γραμμένο στην γλώσσα μας….. Θα προσπαθήσω να τραγουδήσω και στα ελληνικά μέρη από το Romancero Gitano… θέλω να τιμήσω τον μεγάλο έλληνα συνθέτη, και την γλώσσα σας .… την μετάφραση του έργου του Λόρκα από τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη».

Η Maria Isabel Vera για αυτή την συναυλία βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την γνωστή πιανίστα του Μίκη Θεοδωράκη Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προσκεκλημένη για ρεσιτάλ και διαλέξεις ως εξειδικευμένη στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και πραγματοποιεί έρευνα σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Cornell), όπου διατηρείται σημαντικό αρχείο για τον Μίκη Θεοδωράκη. Αμέσως μετά την Αθήνα θα βρεθεί και πάλι στην Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί η ίδια συναυλία. Το ενδιαφέρον για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι διεθνές και συνεχώς αυξανόμενο.


Μέρος των εσόδων θα δοθεί στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου για την ενίσχυση των συσσιτίων.


Εισιτήρια Προπωλούνται στα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο 210-7282333, www.megaron.gr Τιμές εισιτηρίων €10 Φοιτητικό- Παιδικό, €15, €25, €35.

Facebook Comments