Νέες κινήσεις από τις κινεζικές αρχές για την ώθηση της οικονομίας αναμένουν οι αναλυτές καθώς τα τελευταία στοιχεία είναι αρκετά απογοητευτικά. 

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κατασκευαστικό κλάδο υποχώρησε το Μάρτιο για τρίτο συνεχή μήνα και μάλιστα στο 48,1%, δηλαδή σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων, από 48,5 τον προηγούμενο μήνα.

«Η υποχώρηση είναι ευρεία και η εγχώρια ζήτηση αποδυναμώνεται περισσότερο. Εκτιμούμε ότι το Πεκίνο θα ξεκινήσει νέα σειρά μέτρων για να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη» δήλωσε ο Qu Hongbin της HSBC.

Ήδη η Κίνα ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου – μετά το κλείσιμο των αγορών – δοκιμαστικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει στις εταιρίες να πωλούν προνομιακές μετοχές, ώστε να διευρυνθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης για τις κινεζικές τράπεζες. Το μέτρο θα ισχύει για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο δείκτη Shanghai Stock Exchange 50 A-Share.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκαλύπτει πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης το 7,5%. Τους τελευταίους μήνες άλλωστε, υπήρξε μπαράζ αρνητικών ειδήσεων για την κινεζική οικονομία.

Ο ΡΜΙ βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης από τον Ιανουάριο, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 18% και το γουάν βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο 13 μηνών. Επίσης, υπήρξε η πρώτη εταιρική χρεοκοπία με τη Solar Chaori, την πρώτη κινεζική επιχείρηση που δεν ανταποκρίθηκε σε πληρωμή ομολόγου. Η κυβέρνηση της Κίνας άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι θα σταματήσει την πρακτική της στήριξης των επιχειρήσεων, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Ο Κρίστοφερ Λι της Standard & Poor’s μιλώντας στο Reuters δήλωσε πως οι χρεοκοπίες «θα αυξηθούν αλλά θα είναι ελεγχόμενες» και θα γίνουν σε τομείς όπως η ναυτιλία και οι μεταλλευτικές, που επηρεάζονται σημαντικά από την υποχώρηση που καταγράφεται στις τιμές των μετάλλων, καθώς στην Κίνα είναι συνήθης πρακτική χαλκός και σιδηρομετάλλευμα να χρησιμοποιούνται ως collateral για δανεισμό. Τα στοιχεία του Reuters δείχνουν ότι η έκθεση των κινεζικών επιχειρήσεων σε ομολογιακό δανεισμό ξεπερνά το 1 τρισ. δολ, εκ των οποίων το 15,8% λήγει φέτος.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης σημαντική επιδείνωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε πολλούς κλάδους με επικρατέστερο εκείνο της υψηλής τεχνολογίας και του λογισμικού. Επίσης, το 2013 υπήρξαν 77 υποβαθμίσεις κινεζικών επιχειρήσεων από οίκους αξιολόγησης, αριθμός τριπλάσιος από τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της China Chengxin.


 

Facebook Comments