Αργά αλλά σταθερά η μνημονιακή κανονικότητα παγιώνεται για ακόμη μια φορά στη χώρα μας. Ύφεση, ανεργία, αποεπένδυση, αύξηση δημοσίου χρέους, κλείσιμο και φυγή στο εξωτερικό, επιχειρήσεων και επαγγελματιών, κόψιμο παροχών και επιδομάτων, υπερφορολόγηση και κατασχέσεις, ανομία και εγκληματικότητα.

Η συγκυβέρνηση όντας παγιδευμένη στο δικό της μικρό ροζ συννεφάκι και πλέοντας σε πελάγη αυταρέσκειας, απολαμβάνει τους τελευταίους μήνες εξουσίας και κυριαρχίας της. Ακολουθώντας πιστά και απαρέγκλιτα τις εντολές των δανειστών και των ευρωπαϊκών μας εταίρων σε επικοινωνιακό επίπεδο, ευελπιστεί στην μακροημέρευση των μικροκομμάτων που την απαρτίζουν τόσο σε κυβερνητικό όσο και αντιπολιτευτικό ρόλο.

Ταυτόχρονα υλοποιεί πολιτικές εκπτώσεων λανσάροντας αριστερά ιδεολογήματα χαμηλού κόστους σε συγκεκριμένες ολιγοπληθείς ομάδες, ανοίγοντας όμως νέα μέτωπα με θεσμούς και φορείς της κοινωνίας μας που έχουν ιστορικά αποδείξει την αξία τους και τη συνεισφορά τους.

Επίσης φαίνεται να διαχειρίζεται με μαεστρία το για περίπου μια δεκαετία μοσχοπουλημένο αφήγημα του success story και της εξόδου από μνημόνια και επιτροπείες. Τέλος, η συγκυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί καθόλου για το νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς που ετοιμάζεται πυρετωδώς να ξαναβουτήξει στην ψηφοθηρική δεξαμενή του κρατικού μηχανισμού. Αντιθέτως εκλαμβάνει την κεντροαριστερά ως δυνητικό ναυαγοσώστη στην περίπτωση που κινδυνεύσει να πιάσει πάτο στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Η δέσμευση της συγκυβέρνησης για την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης αποτελεί ακόμα ένα επικοινωνιακό τρυκ  που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους δανειστές ενώ δεν προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση. Ανεξάρτητα των όποιων δεσμεύσεων και υποσχέσεων της, η συγκυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε τη βούληση αλλά και ούτε τις δυνατότητες να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση.

Βασιζόμενη σε απαρχαιωμένες δημόσιες διοικητικές δομές και διαδικασίες είναι κυριολεκτικά απίθανο να ολοκληρωθούν με επιτυχία και στην ώρα τους όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την πρόσφατη συμφωνία με τους εταίρους. Και αυτό πιθανότατα στους επομένους μήνες μας φέρνει πίσω στο παρελθόν και θα μας αναγκάσει να δούμε ξανά ένα έργο, το όποιο έχουμε δεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Ατέρμονη προεκλογική περίοδος με πόλωση, όξυνση, πάγωμα έργων και διαδικασιών και το κυριότερο αβεβαιότητα όχι μόνο για το αύριο αλλά και για το σήμερα. Η συγκυβέρνηση σχετικά σύντομα θα κλείσει τον κύκλο της καταφέρνοντας πολλά και καλά για τα στελέχη και τους καλούς της πελάτες αλλά απολύτως τίποτα για την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Facebook Comments