Η ευρωπαϊκή κρίση ξεκίνησε στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να τελειώσει έως ότου εξαλειφθούν οι αμφιβολίες γύρω από τις προοπτικές της χώρας, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η Wall Street Journal στο οποίο διαπιστώνει πως τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται για την Ελλάδα.

Το ότι απέχουμε από αυτό το σημείο κατέστη σαφές από την τελευταία επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, την μακροβιότερη και πιο απαιτητική μέχρι στιγμής, σημειώνει το πρακτορείο. Όπως εξηγεί, μετά από 7 μήνες διαπραγματεύσεων επετεύχθη τελικά συμφωνία με την τρόικα η οποία θα επισημοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για την αποπληρωμή του ομολόγων που λήγουν.

Το εντυπωσιακό σε αυτή τη συμφωνία ωστόσο είναι, σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal, είναι το εύρος στο οποίο η Αθήνα κατάφερε να περάσει τις θέσεις της σε ζωτικά θέματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό δείχνει τω πως η ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση των συνθηκών στις αγορές αλλά και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά, έχουν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών έδωσε αδιαμφισβήτητα στον κ. Σαμαρά το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Όπως υπενθυμίζει η WSJ, στην αρχή της επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος η τρόικα έκανε λόγο για σημαντικό έλλειμμα το 2013 ζητώντας περισσότερη λιτότητα. Η Αθήνα επέμεινε, ωστόσο, στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της, απορρίπτοντας την λήψη πρόσθετων μέτρων που θα παρέτειναν την ύφεση. Η απόφαση αυτή δικαιώθηκε μόλις τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης έδειξαν πως η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% το 2013.

Φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Bank η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,1%. Ο μεταποιητικός PMI βρίσκεται σε επεκτατικό πεδίο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει σε θετικά επίπεδα, σημειώνει η WSJ στο δημοσίευμά της παραθέτοντας στη συνέχεια πλειάδα άλλων δεικτών που επιβεβαιώνουν την βελτιούμενη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, όπως το χρηματιστήριο, τις αποδόσεις ομολόγων, τις πωλήσεις αυτοκινήτων κλπ.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά μόλις μία μονάδα – ποσοστό μη ικανό να επιφέρει ριζικές αλλαγές – ενώ αντιμετωπίζει και εντάσεις στο εσωτερικό του. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως αναφέρεται, ενδέχεται να είναι πιο πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση σε δύσκολες ψηφοφορίες προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Αυτό δείχνει, καταλήγει το δημοσίευμα, πως ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να προσφέρει την καλύτερη ασφάλεια έναντι αυτού που οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι αγορές συμφωνούν πως αποτελεί τον μεγαλύτερο για την ελληνική ανάκαμψη και τις προοπτικές τερματισμού της κρίσης στη χώρα: μια νέα πολιτική αστάθεια.

Facebook Comments