«Είμαστε εκτός κινδύνου» είναι ο τίτλος μακροσκελούς συνέντευξης του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη που φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει πως η Κύπρος έχει ακόμα φυσικά προβλήματα αλλά ότι βρίσκεται εκτός του κινδύνου στον οποίο είχε βρεθεί όταν ξέσπασε η κρίση. Δηλώνει επίσης πως το πρόγραμμα εξυγίανσης προχωρά και ότι οι περισσότεροι στόχοι έχουν επιτευχθεί, ενώ τον ερχόμενο χρόνο αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη παρά την υψηλή ανεργία και τη συρρίκνωση της οικονομίας. Στην ερώτηση γιατί στην Κύπρο σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις ο κ. Γεωργιάδης απαντά:

«Πιστεύω πως υπάρχει γενικότερα η άποψη, ότι η Κύπρος βρέθηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, έγιναν σοβαρά λάθη. Οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι έπρεπε οι ίδιοι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένα αντιευρωπαϊκό κλίμα, ούτε καν κλίμα κατά της τρόικας. Εμείς επιτρέψαμε να γίνουν αυτά τα λάθη και τώρα είναι δική μας ευθύνη να τα διορθώσουμε. Και οι προηγούμενοι μήνες έδειξαν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Θα τα καταφέρουμε».

Καλή είδηση οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Η κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι το κύριο θέμα σχολιασμού στο γερμανόφωνο τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Οι κυβερνήσεις στη Δύση δεν έχουν ψευδαισθήσεις: μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία δημιουργεί δεδομένα για τα οποία κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι θα μπορούσε να γίνει εάν ανακληθούν.»

H Tageszeitung γράφει σχετικά με την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία: «Ακόμα και εάν δεν υπάρχει λόγος για αισιοδοξία και η κρίση δεν έχει διευθετηθεί, η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία είναι μια καλή είδηση. Θα μπορούσαν σαν πρώτο βήμα να σταθεροποιήσουν την εύθραυστη και εκρηκτική κατάσταση κυρίως στα ανατολικά της χώρας. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πραγματικά οι παρατηρητές να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους. Με αυτό τον τρόπο όμως θα έβγαιναν και κάποιες δυσάρεστες αλήθειες για την Ουκρανία στην επιφάνεια».

Οι Ισπανοί κουράστηκαν από τις διαδηλώσεις

Η Süddeutsche Zeitung γράφει για την κρίση στην Ισπανία και τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας: «Θέλει ο ισπανικός λαός να εξεγερθεί αυτή την άνοιξη εναντίον της ανυπόφορης πολιτικής λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης; Μάλλον όχι. Στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, στο περιθώριο των οποίων υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ αστυνομίας και ακροαριστερών, πρόκειται πολύ περισσότερο για μια πράξη αυτοεπιβεβαιώσης της ισπανικής αριστεράς.»

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Κάποια στιγμή οι περισσότεροι Ισπανοί αναγνώρισαν ότι η κρίση ήταν εγχώριο προϊόν, αποτέλεσμα μιας ανεπαρκούς οικονομικής πολιτικής και μιας βαθιάς ριζωμένης διαφθοράς. Η πολιτική αγανάκτηση μπορεί να αυξήθηκε εξαιτίας αυτού του γεγονότος, όμως ο κόσμος δεν επιστρέφει μαζικά στους δρόμους».

Facebook Comments