Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τσαρλς Ντεντ, θεωρεί πως η κρίση στην Κριμαία είναι μια ευκαιρία για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Το γεγονός ότι τηρούν κοινή πολιτική στάση έναντι της Ρωσίας, τις φέρνει πιο κοντά και είναι, κατά τη γνώμη του, η κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία υπογραφής του συμφώνου ελεύθερου εμπορίου, το οποίο θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν από το περασμένο καλοκαίρι για τη δημιουργία αυτής της ελεύθερης ζώνης εμπορίου, η οποία συμπεριλαμβάνει την κατάργηση δασμών, στάνταρ ασφαλείας, τεχνικούς κανόνες και κανόνες ανταγωνισμού. Θα πρόκειται για μια αγορά 800 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Την ίδια άποψη έχει και ο γερμανός πρέσβης στην Ουάσινγκτον Πέτερ Άμον: «Πιστεύω ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η στρατηγική σημασία των διατλαντικών σχέσεων είναι ιδιαίτερα σαφής».

Δεν είναι λίγα τα εμπόδια

Παρόλα αυτά τα εμπόδια δεν είναι λίγα. Οι επικριτές του συμφώνου ισχυρίζονται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι διαφανείς. Περιβαλλοντικές οργανώσεις φοβούνται για γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και κρέατα με αυξημένες ορμόνες. Επίσης το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών, της προστασίας των επενδύσεων και των κανόνων παρέμβασης του κράτους είναι ακόμα κάποια ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες.

Οι Αμερικανοί ποντάρουν σε μια αγορά όπου θα μπορούν ελεύθερα να διοχετεύουν τα αγροτικά τους προϊόντα ενώ βλέπουν με σκεπτικισμό τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να προστατέψουν τα δικά τους προϊόντα, όπως λέει ο αμερικανός βουλευτής Τσαρλς Ντεντ: «Στη Γαλλία ή στην Ιταλία προσπαθούν να προστατεύσουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Για παράδειγμα, το τυρί από την Πάρμα ή τα αλλαντικά από την Μπολόνια».

Αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου

Ένα άλλο θέμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Αμερικανούς είναι η εξαγωγή φυσικού αερίου. «Θα πρέπει να δούμε πως μπορεί να εξαχθεί το αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια οι ΗΠΑ υπολογίζουν να πάρουν, ως ενεργειακός προμηθευτής, την πρωτοκαθεδρία από τη Μέση Ανατολή. Κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών σκοπεύουν στο μέλλον να παράγουν περισσότερο αέριο από όσο καταναλώνουν.

Είναι σαφές πάντως πως το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου είναι κάτι παραπάνω από μια οικονομική συμφωνία. Πρόκειται στην ουσία για μια πολιτική συμφωνία, όπως ισχυρίζεται ο Αλεξάντερ Πριβιτέιρα, από το Πανεπιστήμιο JohnHopkins, στην Ουάσινγκτον.

Facebook Comments