Στα €26,4 δισ. αναρριχήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση €1,2 δισ. μέσα σε δύο μήνες παρά τις προσπάθειες για περιορισμό τους.

Νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που επεξεργάστηκε η StockWatch δείχνουν πως τα NPLs στις τράπεζες έφθασαν τα €20,1 δισ. ή το 40,9% του συνόλου των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Στα κρατικοποιημένα, πλέον, συνεργατικά τα NPLs αυξήθηκαν στα €6,3 δισ. ή στο 47,4% του συνόλου των δανείων των ΣΠΙ.
Από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, τα NPLs στο εγχώριο σύστημα αυξήθηκαν κατά περίπου €5 δισ. ή 30% της κυπριακής οικονομίας.

Η απότομη αύξηση των NPLs οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο.

Οφείλεται επίσης στις επιδεινούμενες μακροοικονομικές συνθήκες και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Ένα μέρος των NPLs οφείλεται στρατηγικές χρεοκοπίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δηλαδή νομικών και φυσικών προσώπων που έχουν την ικανότητα να πληρώνουν αλλά δεν το πράττουν. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν προνοεί προς το παρόν ειδικές ρυθμίσεις για αποφυγή στρατηγικών χρεοκοπιών, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να εισπράξουν ακόμα και από δανειολήπτες που έχουν οικονομική επιφάνεια.

Τα NPLs επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και των συνεργατικών και, εμμέσως, την κεφαλαιακή τους κατάσταση.

Προς το παρόν, οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια για να απορροφήσουν τις ζημιές που δημιουργούνται από επισφαλή δάνεια. Υπάρχουν όμως ανησυχίες για την ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα πραγματοποιήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές τους επόμενους μήνες.

Η εικόνα που εκπέμπουν τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των συνεργατικών είναι διαφορετική.

Στην περίπτωση των συνεργατικών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επιχειρήσεις φθάνουν το 40% ενώ στα νοικοκυριά φθάνουν το 49%.

Στις τράπεζες ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζουν τα δάνεια που παραχωρήθηκαν στον κατασκευαστικό τομέα. Το 65% των €7,1 δισ. που παραχώρησαν οι τράπεζες στον κατασκευαστικό κλάδο δεν εξυπηρετούνται.

Στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια τα NPLs φθάνουν το 56% και στον τομέα διαχείρισης ακινήτων το 47%.

Αξιοσημείωτο είναι και το ότι πέραν του ενός τρίτου των δανείων που δόθηκαν για σκοπούς ιδιοκατοίκησης από τις τράπεζες και τα συνεργατικά – συνολικά δόθηκαν κοντά στα €10 δισ. – δεν εξυπηρετούνται.

Facebook Comments