Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το ζήτημα του γάλακτος που απειλεί με καταψήφιση το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να ενημερώσει, αύριο Πέμπτη, τους βουλευτές για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το οποίο και θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την ίδια στιγμή, βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν ζητήσει να συνεδριάσει η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση των γαλακτοπαραγωγών ως μέσο εξόδου από την κρίση.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αναζήτησης μίας συμβιβαστικής λύσης που θα μπορούσε να επιτρέψει στους διαφωνούντες βουλευτές να ψηφίσουν το άρθρο που θα περιλαμβάνει το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών άρα και το επίμαχο ζήτημα του γάλακτος. Άλλωστε, ο αριθμός όσων έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν αυξάνεται, προκαλώντας πονοκεφάλους στη δικομματική κυβέρνηση. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι Μιχ. Κασσής, Θ. Μωραϊτης, Ν. Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ, οι Μαξ. Χαρακόπουλος, Γ. Βλάχος, Ι. Τζαμτζής, Αλ. Κοντός (σ.σ. οι δύο τελευταίοι σε σαφώς πιο ήπιους τόνους) από τη Ν.Δ. αλλά και οι Ανδ. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης.

Η συμβιβαστική λύση αναζητείται στη διάρκεια των δύο κατηγοριών γάλακτος και στην πρόταση που κατέθεσαν οι γαλακτοπαραγωγοί. Οι τελευταίοι ζητούν η πρώτη κατηγορία γάλακτος, “ημέρας”, να έχει συνολική διάρκεια 5 ημερών υπό την προϋπόθεση ότι θα παστεριώνεται την ημέρα συλλογής του και θα αποτελείται μόνον από ελληνικό γάλα. Ως προς την κατηγορία της χαμηλής παστερίωσης (σ.σ. τεχνικά, η ίδια ακριβώς επεξεργασία με το “γάλα ημέρας”) ζητούν να έχει μέγιστη διάρκεια 7 ημερών.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει αφενός να αντιμετωπίσει την ήδη καχύποπτη στάση της τρόικας, που δεν ήθελε καν το “γάλα ημέρας”, αφετέρου την αδυναμία να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους πιστωτές. Ωστόσο, ήδη ενδιάμεσες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι όπως αυτή που προβλέπει συνολική διάρκεια για το γάλα ημέρας τριών 24ώρων (ένα 24ώρο συλλογή και επεξεργασία και δύο 24ώρα στο ράφι) και για το χαμηλής παστερίωσης 8 – 9 ημερών.

Η εξεύρεση συμβιβασμού προϋποθέτει όχι μόνον την ικανοποίηση των ανταρτών αλλά και την προηγούμενη συμφωνία με την τροια, με το επιχείρημα ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή.

Facebook Comments