Στη Βουλή, αναμένεται να κατατεθεί, το αργότερο έως την Παρασκευή, το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις της συμφωνίας με την τρόικα και – εκτός απροόπτου – θα ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει, για να εγκριθεί η δόση, την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων έως την 1η Απριλίου.

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση και τα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τρεις κατηγορίες δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα, οριστικοποιήθηκαν.
Πρόκειται για:

– Άστεγους, στους οποίους θα διατεθεί, μέσω των αρμόδιων φορέων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης.

– Ένστολους, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα των 500 ευρώ θα αφορά περίπου 68.000- 70.000 ένστολους.

Ανασφάλιστους, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομικής περίθαλψής τους. Με το συγκεκριμένο κονδύλι, μπορούν να καλυφθούν 350.000- 400.000 άτομα, από τις εξής τέσσερις κατηγορίες:

* Μακροχρόνια άνεργοι, που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα (εξετάζεται να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχουν).

* Υπερήλικες ανασφάλιστοι.

* Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ.

 * Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ. 

Facebook Comments