Έως το τέλος του 2014 θα ισχύσει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στην ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι ετήσια με αναδρομική ισχύ από τη 01/01/2014.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, με νέο άρθρο που προστίθεται στο τελικό κείμενο προβλέπεται ότι οι κοινωνικοί φορείς αυτοδεσμεύονται ότι «εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις ορίζουν ότι ο βασικός μισθός παραμένει καθηλωμένος στα 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 511 ευρώ για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω από το όριο του 10%.

Αντίστοιχα και οι τριετίες παραμένουν παγωμένες στα επίπεδα του 2012. Αυτό σημαίνει ότι η προϋπηρεσία που συγκεντρώθηκε μετά το 2012, ουσιαστικά δεν λαμβάνεται υπόψη. Αν ο εργαζόμενος είχε εξασφαλίσει τρεις τριετίες μέχρι το τέλος του 2012, εξακολουθεί να δικαιούται την προσαύξηση του 30% στον κατώτατο μισθό. Αν είχε εξασφαλίσει μια τριετία, τότε δεν θα πάρει την δεύτερη όσος χρόνος και αν περάσει. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει εκ νέου καθώς στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αναμένεται να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις τριετίες (δηλαδή το επίδομα πολυετίας) των μακροχρόνια ανέργων.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και για το 2014, ισχύουν όλα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα: διασώζεται δηλαδή το επίδομα γάμου, ο 13ος και ο 14ος μισθός  αλλά και τα θέματα ωραρίου εργασίας και οι άδειες με τον τρόπο που ισχύουν και σήμερα.

Τέλος, η σύμβαση περιλαμβάνει και άρθρο που επεκτείνει από την ημέρα υπογραφής της, τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου λόγω φροντίδας παιδιού και στους δύο γονείς. Μέχρι σήμερα, το δικαίωμα αυτό αναγνωριζόταν μόνο για τη μητέρα.

Facebook Comments