Κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας κατά της Ρωσίας εξετάζουν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ευκολότερη παροχή αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία το τελευταίο διάστημα συζητεί την σταδιακή της ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα.

Η ρωσική ηγεσία δεν υπολόγισε σωστά εάν θεωρούσε ότι κανείς δεν θα αντιδρούσε διεθνώς στις κινήσεις της στην Ουκρανία, ενώ έκανε επίσης λάθος εάν θεωρούσε ότι θα δημιουργήσει χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα, συνδέοντας την εμβάθυνση των κυρώσεων με οποιαδήποτε νέα στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας στην νότια ή ανατολική Ουκρανία.

«ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση στεκόμαστε μαζί στο συγκεκριμένο ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε επίσης στην απομόνωση της Ρωσίας στον ΟΗΕ. «Η απομόνωση της Ρωσίας, αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, θα βαθύνει», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Facebook Comments