Στάση αναμονής από τις εισηγμένες που σκοπεύουν να εκδώσουν ομολογιακά φέτος.

Ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ οι ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων στο πρώτο 3μηνο της νέας χρονιάς, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Τράπεζας Πειραιώς.

Πρόκειται για μία έκδοση που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές με σχετικά φθηνά επιτόκια και άλλων εισηγμένων που φέρονται να έχουν προγραμματίσει ομολογιακά, όπως ο Μυτιληναίος, η Motor Oil, o ΟΤΕ, ενώ έχει ακουστεί κάτι αντίστοιχο για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη ΔΕΗ.

Το δε ομόλογο της Πειραιώς σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αφού στις αρχές της εβδομάδας διαμορφωνόταν  υψηλότερα της ονομαστικής του τιμής (PAR) στη δευτερογενή αγορά  αγγίζοντας το 100,8. Που σημαίνει πως όποιος θέλει να αποκτήσει τον συγκεκριμένο τίτλο θα τον πληρώσει υψηλότερα της τιμής έκδοσης, ή αλλιώς θα πάρει απόδοση επιτοκίου κατά μια περίπου μονάδα χαμηλότερα από το 5,15% που ήταν το επιτόκιο κατά την διαδικασία του book building.

Σημειωτέον, ότι ο επικεφαλής του ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας συστήνει στην Ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την τωρινή συγκυρία και να βγει η χώρα στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο, ότι εισηγμένες, όπως η Μυτιληναίος ενώ επρόκειτο να προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακού αρχές Μαρτίου, αναμένουν την περίοδο μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2013, για να προχωρήσσουν σε αντίστοιχη κίνηση.

Χωρίς την τράπεζα Πειραιώς, τα ομολογιακά δάνεια που έχουν εκδοθεί ανέρχονται στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2013 οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων είχαν ανέλθει στα 6,21 δισ. ευρώ.  Η μεγαλύτερη εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η θυγατρική της Titan Global Finance προχώρησε στη σύναψη νέου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 430 εκατ. ευρώ, για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου λήξης τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών του ομίλου. Μετά και από αυτήν τη συμφωνία, ο όμιλος Τιτάν έχει εξασφαλισμένη από τώρα την άνετη χρηματοδότησή του για τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα με μέσο κόστος χρήματος που προσεγγίζει ή και υπερβαίνει ελαφρά το 5%.

Επίσης η Dionic  αποφάσισε η εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακών δανείων ύψους μέχρι 45.000.000 ευρώ. Στις 10 Ιανουαρίου 2014 η FG Europe είχε ανακοινώσει την εκταμίευση ομολογιακού δανείου ύψους 65 εκατ. ευρώ, ενώ τρεις μέρες αργότερα η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος είχε ανακοινώσει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι  η διοίκηση του Χ.Α. δημιούργησε μία νέα αγορά με την επωνυμία Εναλλακτική Αγορά ΣΤΕΠ (Στήριξη Επιχειρηματικότητας). Η νέα αγορά απευθύνεται σε μικρομεσαίες ή σε νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν, μέσω αυτής, τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους με την εισαγωγή μετοχών στην αγορά ή την έκδοση εταιρικών ομολόγων.

Οι εταιρείες δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωμένες να εισάγουν τις μετοχές τους σε αυτήν την αγορά, αλλά μόνο τα εταιρικά ομόλογα που θα εκδώσουν. Στόχος είναι να προσελκυστούν και εταιρείες που έχουν ήδη διακριθεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης.Η νέα αγορά θα αφορά εκδόσεις έως 5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρώνονται με διαδικασίες πολύ πιο σύντομες από ό,τι ισχύει σήμερα στην οργανωμένη και Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.

Η νέα αυτή αγορά ουσιαστικά είναι η απάντηση του Χ.Α. στις φωνές όλων των βασικών παραγόντων της οικονομίας για εύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η άντληση κεφαλαίων για την ένταξη θα πραγματοποιείται μέσω των χρηματιστηριακών εταιρειών με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής ΗΒΙΠ (Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών) του Χ.Α.

Facebook Comments