Χαμηλά διατηρεί τον πήχυ η Citi για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας στην έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές της προβλέπουν επιστροφή του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος μόλις στα τέλη της χρονιάς, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά το 2014 το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,9% έναντι των επίσημων προβλέψεων (κυβέρνηση, τρόικα) για αύξηση του κατά 0,6% και τερματισμό της πτωτικής πορείας.

Για το 2015 αναβάθμισαν κάπως την πρόβλεψη τους και πλέον περιμε΄νουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 0,4%. Και αυτό καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος ούτως ώστε να βοηθήσει κάπως την οικονομία, αλλά κυρίως για να διατηρήσει την πολιτική στήριξη που ως τώρα απολαμβάνει.

Όμως, όπως σημειώνει η έκθεση, η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα παραμένει φτωχή, ο ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι αρνητικός και η ανάπτυξη των εξαγωγών υπολείπεται των υπολοίπων οικονομιών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Citi ο αποπληθωρισμός θα επιμείνει, κυρίως λόγω των νέων μεταρρυθμίσεων, που συμφωνήθηκαν, για την αύξηση του ανταγωνισμού.

Facebook Comments