Σε μία νέα συμβιβαστική πρόταση που έχει ως στόχο να κάμψει τις επιφυλάξεις των βουλευτών -και να διασώσει την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού- κατέληξε η χθεσινοβραδυνή σύσκεψη μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και του Αθανάσιου Τσαυτάρη. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία δύο συν μίας κατηγοριών γάλακτος.

Η πρώτη  κατηγορία  θα αφορά το παστεριωμένο γάλα και θα έχει δυο υποκατηγορίες: 

-το γάλα ημέρας ,που θα έχει διάρκεια  συνολικά τριών ημερών από την συλλογή του έως και την κατανάλωση   και

-το παστεριωμένο  γάλα  , η διάρκεια  της ζωής του οποίου θα καθορίζεται με βάση τις τεχνικές παστερίωσης που θα ακολουθούνται   από τις γαλακτοβιομηχανίες .

Η δεύτερη κατηγόρια θα  ονομάζεται γάλα Υψηλής  Θερμικής Επεξεργασίας και θα αφορά το γάλα υψηλής παστερίωσης που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά.

Μάλιστα συμφωνήθηκε σε όλα τα προϊόντα  παστεριωμένου γάλακτος να  υπάρχει επισήμανση με τις ημέρες διάρκειας τους  π.χ γάλα 5 ημερών, 7 ημερών, 11 ημερών  κτλ ,ώστε ο καταναλωτής να μπορεί ευκολότερα να αναγνωρίζει  και να επιλέγει τα προϊόντα που θέλει.

Η τρόικα συμφώνησε σε αυτή την ρύθμιση, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μένει ωστόσο να φανεί αν θα συμφωνήσουν και οι “αντάρτες” των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Τσαυτάρης επικοινώνησε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θάνος Μωραίτης, που πρωτοστάτησε στη θύελλα των αντιδράσεων, ο Μιχάλης Κασσής, ο Νίκος Σηφουνάκης και άλλοι, με τους οποίους συζήτησε το πώς θα εκτονωθεί η κρίση και πώς μπορεί να διαμορφωθεί η όποια σχετική διάταξη, για να περάσει από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρωτοβουλία Τσαυτάρη είναι σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τη Χαριλάου Τρικούπη, που δεν θέλουν να αμαυρωθεί η κοινοβουλευτική εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού από τις αντιδράσεις και τις διαφοροποιήσεις βουλευτών κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τη συμφωνία με την τρόικα.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τους παραγωγούς, προκειμένου η όποια συμβιβαστική φόρμουλα βρεθεί να έχει και τη δική τους στήριξη και να μην ανακυκλωθούν οι αντιδράσεις.

Facebook Comments