Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη διαβόητη απαγόρευση του Twitter, η τουρκική κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση και στο YouTube στις 27 Μαρτίου. Η απαγόρευση διατάχθηκε ώρες μετά τη διαρροή ηχογραφήσεων μιας απόρρητης συζήτησης στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Η απόφαση για την εμπόδιση της πρόσβασης ελήφθη από την αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (TIB) ως «προληπτικό διοικητικό μέτρο» ενώ εγκρίθηκε χωρίς δικαστική εντολή.

«Μετά από τεχνική ανάλυση και νομική εξέταση με βάση το Νόμο Nr. 5651, ελήφθησαν διοικητικά μέτρα, για την ιστοσελίδα (YouTube.com) σύμφωνα με την απόφαση αριθμ. 490.05.01.2014.-48125 της 27/03/2014 της Telekomunikasyon ILETISIM Başkanlığı, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η TIB.

Νωρίτερα, είχε κοινοποιηθεί ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ποιανολογείται πως ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Χακάν Φιντάν, ο υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ συζητούν σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στη Συρία.

Ενοχλημένος από τη διαρροή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, κάλεσε αμέσως τον Πρέσβη Σινιρλίογλου στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με τη διαρροή.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε στις 6 Φεβρουαρίου το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο, εν μέσω ανησυχιών που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και των τοπικών ΜΚΟ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Ο κανονισμός που έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση δίνει αυθαίρετες αρμοδιότητες στο TIB» αναφέρει η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων κριτικάροντας το νόμο στον οποίο βασίστηκε η σημερινή απόφαση για το κλείδωμα του YouTube.

Ακόμη και πριν τις σημερινές διαρροές, ο πρωθυπουργός της χώρας είχε στείλει το μήνυμα πως η απαγόρευση του Twitter θα μπορούσε να επεκταθεί και στο YouTube και το Facebook.

Facebook Comments