Καμία μεταβολή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις δεν κατέγραψε η ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 4,3% στα 2,12 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς είναι και το ποσοστό υποχώρησης εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η υποχώρηση αυτή διατηρεί σε αρνητικό έδαφος την πορεία των εξαγωγών σε 12μηνη βάση και συγκεκριμένα στο -1,6%, σε σχέση με την περίοδο Φεβρουάριος 2012-Ιανουάριος 2013.

Ο περιορισμός των πιέσεων που είχαν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες του 2013, οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της ζήτησης από τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συνολική αξία των εξαγωγών προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 1,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εξαγωγές προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,7%.

Στον αντίποδα, το σκληρό ευρώ εξακολουθεί να επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες, οι οποίες τον περασμένο Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 9,1%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και κατά 8,8% χωρίς να υπολογίζονται τα προϊόντα πετρελαίου.

Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν το ποσοστό της συνολικής αξίας των εξαγωγών που αντιστοιχεί στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να διαμορφωθεί στο 46,4% (έναντι 53,6% των Τρίτων Χωρών), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει η αναλογία 65,6% υπέρ των χωρών της Ε.Ε., έναντι 34,4% προς Τρίτες Χώρες.
 

Facebook Comments