Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές,  παρά μια σειρά από απογοητευτικές εταιρικές ανακοινώσεις στη Wall Street, με τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο, να ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,12% υψηλότερα, ο FTSE 100 ^FTSE+0,14% σημείωσε άνοδο 0,14%, ο DAX ^GDAXI+0,32% κατέγραψε κέρδη 0,32%, ο CAC 40 ^FCHI+0,26% έκλεισε στο +0,26%, ο ΙΒΕΧ 35 σημείωσε κέρδη 0,16% και με άνοδο 0,17% έκλεισε ο FTSE MIB.

«Ο κίνδυνος στην ευρωπαϊκή αγορά είναι αν τα κέρδη δεν ακολουθήσουν την άνοδο που έχουν σημειώσει οι αποτιμήσεις των μετοχών, και αυτό θα κάνει την αγορά ακριβή», σημειώνει η Νάταλι Μάρτιν-Πέλρας,  επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της KBL Richelieu Gestion.

Tα εταιρικά αποτελέσματα πρέπει οπωσδήποτε να «δώσουν» κάτι στην αγορά, όπως προσθέτει. Πάντως οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση της κερδοφορίας στην Ευρώπη στο 8% με 10%, είναι πάρα πολύ αισιόδοξες, καταλήγει.

Οι αμερικάνικες μετοχές σημειώνουν άνοδο, με τον S&P 500 να ανακάμπτει από τη μεγαλύτερη πτώση του σε διάστημα δύο μηνών, που σημείωσε χθες, μετά τα αισιόδοξα στοιχεία για τις  λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου, γεγονός που ενίσχυσε και το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, αυξήθηκαν  0,7% μετά από άνοδο 0,2% το Νοέμβριο.

Αυτό το στοχείο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό μετά τα απογοητευτικά στοιχεία των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Στα της Ευρώπης , ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησε την ετήσια συνέντευξη Τύπου του νέου έτους όπου εξέθεσε τα σχέδια για την αναζωογόνηση της αδύναμης γαλλικής οικονομίας, ενώ απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτική του ζωή.

Εν τω μεταξύ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο υπήρξε μια έκτακτη συνεδρίαση για το έργο της Τρόικας στην Ελλάδα , την  Ιρλανδία , την Πορτογαλία και την Κύπρο .

Η οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει ακροάσεις με τα βασικά μέλη της Τρόικα, ως μέρος μιας έρευνας σχετικά με τις δραστηριότητές της. Σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι αντιμέτωπος με την επιτροπή, ενώ χθες ερωτήσεις δέχθηκε ο Ολι Ρεν.

Η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,8% μηνιαίως, ενώ ετήσιως η αύξηση άγγιξε το 3%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η μετοχή της Celesio AG υποχώρησε  4,4% μετά την ανακοίνωση της  McKesson ότι δεν μπόρεσε να βρει αρκετή στήριξη από τους μετόχους της για να ολοκληρωθεί η συγχώνευσή τους.

Οι μετοχές της AstraZeneca ενισχύθηκαν 2,51% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι στοχεύει σε επιστροφή στην ανάπτυξη πιο γρήγορα από τις τρέχουσες προσδοκίες των αναλυτών.

Facebook Comments