Κοινό άρθρο των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζορτζ Όσμπορν δημοσιεύουν οι Financial Times, με τίτλο «Προστασία για τα συμφέροντα της Βρετανίας σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων».

Όπως επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Βρετανίας, η κρίση έχει δείξει ότι η ευρωζώνη χρειάζεται μια ενιαία δημοσιονομική και οικονομική πολιτική με αντίστοιχα βελτιωμένη διακυβέρνηση.

Και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση της κρίσης, «είναι σημαντικό οι χώρες εκτός ευρώ να μην είναι σε συστηματικά μειονεκτική θέση εντός της Ε.Ε.», καθώς η ευρωζώνη συνεχίζει τη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Κατά συνέπεια, σχολιάζουν οι δύο υπουργοί, «η μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ και η αλλαγή των συνθηκών πρέπει να συμπεριλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις του πλαισίου διακυβέρνησης για να τοποθετούν την ολοκλήρωση της ευρωζώνης σε μια στερεή νομική βάση και να εγγυώνται ισότιμη αντιμετώπιση των χωρών εντός της ενιαίας αγοράς αλλά εκτός του κοινού νομίσματος».

Οι κκ. Σόιμπλε και Όσμπορν προσθέτουν ότι έχουν ήδη αποδείξει πως κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν πως η μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι αδύνατη. Επικαλούνται μεταξύ άλλων την πρώτη σε πραγματική βάση περικοπή του Καναδά, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα

Σχολιάζοντας το θέμα της ανάπτυξης της Ευρώπης, επισημαίνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία έξι έτη η Ευρωπαϊκή οικονομία είναι στάσιμη, τη στιγμή που η Ινδία έχει αναπτυχθεί κατά 1/3 και η Κίνα κατά 70%. Οι δύο υπουργοί αναφέρουν πως οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το κλειδί, καθώς το 25% των νέων ανθρώπων δεν μπορούν να βρουν εργασία. Επίσης, σημειώνουν ότι ενώ η Ευρώπη αριθμεί κάτι παραπάνω από το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε αυτήν αντιστοιχεί το 50% των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια.

Αναφέρουν επίσης ότι πέρα από τις εθνικές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται δράσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα κάνουν λόγο για ανάγκη ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ανάγκη να υπάρξει άνοιγμα στις διεθνείς αγορές και να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στη ζώνη του ευρώ.

Αφού σημειώνουν πως οι χώρες τους έχουν καλές επιδόσεις στην οικονομία, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Βρετανίας σχολιάζουν πως πρέπει να αναγνωριστούν και οι κίνδυνοι. «Κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, πρέπει ακόμα να αναλάβουν σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές για να διασφαλίσουν της βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών τους. Άλλες πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καλύψουν τις ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού. Η Γερμανία έχει προχωρήσει σε σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό», αναφέρουν.

Όπως προσθέτουν, υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι όπως οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζορτζ Όσμπορν τονίζουν ότι «η επιθετικότητα της Ρωσίας είναι ξεκάθαρα μη αποδεκτή» και ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα ευρωπαϊκής χώρας. Εκφράζουν δε την ελπίδα να επιστρέψει η Ρωσία «στον διάλογο, την αποκλιμάκωση και τη συνεργασία».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε «σημαντική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη» τη στήριξη της Γερμανίας, όπως εισπράττεται μέσα από το άρθρο, στην αλλαγή συνθηκών της ΕΕ που θα προστατεύει τα βρετανικά συμφέροντα σε μια Ευρώπη δύο κατηγοριών, εντός και εκτός ευρώ.

Facebook Comments