Είναι γεγονός ότι η σαφής βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αλλαγή του επενδυτικού κλίματος υπέρ της χώρας μας, πιστοποιούν με τον πιο πειστικό τρόπο ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και βαδίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της ανάκαμψης.

Η αναμενόμενη έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης η προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές, στέλνουν το ξεκάθαρο πολιτικό, αλλά και ουσιαστικό, μήνυμα, ότι η Ελλάδα εξασφαλίζει με σιγουριά τη συνέχιση της χρηματοδότησής της και προχωρά με ασφάλεια στην αποδέσμευσή της από το Μνημόνιο.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά πέτυχε στο έργο της, και αυτό δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί, παρά μόνο από αυτούς που επιλέγουν να ακολουθούν στείρα αντιπολιτευτική τακτική, μηδενίζοντας τα πάντα χωρίς οι ίδιοι να παρουσιάζουν οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Δεν μπορεί να μην πιστωθεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης, που βασίστηκαν, βεβαίως, στις αιματηρές οικονομικές θυσίες του ελληνικού λαού, η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, όταν λίγο πριν βρισκόταν ένα βήμα από τη χρεοκοπία. Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωριστεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, και μάλιστα πέραν πάσης προσδοκίας, όταν η τρόϊκα διατύπωνε απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Δεν γίνεται να μην παραδεχθεί οποιοσδήποτε καλόπιστος ότι η κυβέρνηση Σαμαρά τήρησε τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες, όταν διαβεβαίωνε ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλα εισπρακτικά μέτρα, την ώρα που οι εκπρόσωποι της τρόϊκας ασκούσαν πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Με δεδομένο ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για την έξοδο στις αγορές, αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση να εστιάσει πλέον στους δύο επόμενους στόχους.

Πρώτον, στην αξιοποίηση του όπλου του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει για την ελάφρυνση του χρέους. Και είναι πολύ θετικό ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι θα υπάρξει σχετική προαναγγελία πριν από τις ευρωεκλογές.

Δεύτερον, στο να περάσει η βελτίωση των δεικτών και στην πραγματική οικονομία. Αυτό θα γίνει με την επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στην κοινωνία, το άνοιγμα της στρόφιγγας των τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην αγορά, το κράτος και τη φορολογία. Εφόσον συμβούν αυτά, είναι βέβαιο ότι και η πολυπόθητη ανάκαμψη θα έλθει ακόμα πιο κοντά, αλλά και η πολιτική σταθερότητα θα διατηρηθεί.

Facebook Comments