Το κυβερνών γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ετοιμάζεται για περαιτέρω βαριές απώλειες σήμερα κατά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι οι προσπάθειές του να κινητοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους δεν ευοδώθηκαν.

Το μεσημέρι είχε ψηφίσει μόνο το 19,83% των ψηφοφόρων στις 6.455 πόλεις και κωμοπόλεις στις οποίες διεξάγεται δεύτερος γύρος, μετά τον πρώτο της 23ης Μαρτίου.

Η συμμετοχή είναι ακόμη μικρότερη από το 23,16% που ήταν την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή, όταν είχε ήδη καταγραφεί ρεκόρ αποχής, ιδιαίτερα μεταξύ των ψηφοφόρων της αριστεράς.

Το σενάριο ενός γρήγορου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, η οποία υπολόγιζε σε μια ευρεία κινητοποίηση των σοσιαλιστών ψηφοφόρων για να περιορίσει τις απώλειες, θεωρείται η πιο πιθανή έκβαση της ψηφοφορίας.

Η παραμονή ή όχι του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό εξαρτάται από το εύρος της οπισθοχώρησης που θα καταγράψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο τέλος αυτού του πρώτου εθνικού τεστ που αντιμετωπίζει ο Φρανσουά Ολάντ μετά την εκλογή του στην προεδρία το Μάιο του 2012.

Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων ήταν για τους σοσιαλιστές ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτού του δεύτερου γύρου, καθώς στον πρώτο γύρο είχαν απόσχει σαφώς περισσότεροι ψηφοφόροι της αριστεράς απ ό,τι της δεξιάς. Ωστόσο το υψηλό ποσοστό της αποχής το μεσημέρι δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για το κυβερνητικό κόμμα.

Στη Μασσαλία, όπου ο σοσιαλιστής υποψήφιος αναμένεται ότι θα ηττηθεί από το δεξιό δήμαρχο, μόνο 13,67% των περίπου 490.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει μέχρι το μεσημέρι. Στο Παρίσι η συμμετοχή ήταν μόλις 11,30%, από 13,73% την περασμένη Κυριακή.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις μεγάλες πόλεις που ελέγχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και απειλούνται να περάσουν στη δεξιά– το Στρασβούργο (ανατολική Γαλλία) και την Τουλούζη (νοτιοδυτική), το Σεντ-Ετιέν (κεντροανατολική), τη Ρενς (ανατολική), το Μετς (ανατολική), την Καν (βορειοδυτική), χωρίς να ξεχνάμε και το Παρίσι, όπου θα εκλεγεί για πρώτη φορά δήμαρχος μια γυναίκα, αλλά η έκβαση της μονομαχίας ανάμεσα στη (σοσιαλίστρια) Αν Ινταλγκό και τη (δεξιά) Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ είναι πιο αβέβαιη απ ό,τι προβλεπόταν.

Facebook Comments