Ως απειλή για την Ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό όραμα αποτιμά τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, το βρετανικό περιοδικό Economist.
Ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, ο Economist προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφάνισης πλειάδας αντι-ευρωπαϊκών πολιτικών σχηματισμών, καθώς ο ευρωσκεπτικισμός θα είναι ο βέβαιος νικητής του Μαΐου.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό, τα λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία δεν διαθέτουν μόνο ακροδεξιό πρόσημο, διαθέτουν ισχυρό προβάδισμα ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Μεταξύ αυτών των κομμάτων, ο Economist συμπεριλαμβάνει και το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Με τους Ευρωπαίους πολίτες να είναι πλήρως απογοητευμένοι από τις πολιτικές της λιτότητας και την Ε.Ε. να εμφανίζεται πιο απόμακρη από ποτέ, η νίκη των ευρωσκεπτικιστών και κατ επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

«Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν να ενωθούν εκ νέου με τους Ευρωπαίους πολίτες, τότε η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και των έτερων λαϊκιστικών κομμάτων θα είναι μόνο η αρχή» επισημαίνει με δραματικό ύφος, το βρετανικό περιοδικό.

Το… λαμπρό παράδειγμα της Le Pen στη Γαλλία

Η Marine Le Pen έχει προβληματίσει το σύνολο της πολιτικής ελίτ σε Γαλλία και Ευρώπη.
Η δυναμική της παρουσία στις περιφερειακές εκλογές της 23ης Μαρτίου εξέπληξε τη Γαλλία. Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε για πρώτη φορά από το 1995 τη δημαρχία μίας σημαντικής πόλης, ενώ σε αρκετές περιφέρειες θα βρεθεί στο β γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου.

Επόμενος στόχος της Marine Le Pen είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η δυναμική της Γαλλίδας πολιτικού ολοένα και διογκώνεται. Το 2011, έτος όπου «κληρονόμησε» την αρχηγεία του κόμματος από τον πατέρα της, η Marine Le Pen κατέφερε να απεμπολήσει ορισμένα δυσμενή χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ο αντισημιτισμός.

Στη ρητορική της εντάσσεται η πάγια στηλίτευση των συστημικών κομμάτων και η υιοθέτηση πολιτικών, οι οποίες αποσκοπούν στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική αποσάθρωση της Γαλλίας.

Φυσικά, σχολιάζει σκωπτικά ο Economist, οι λύσεις που ευαγγελίζεται το Εθνικό Μέτωπο είναι ακόμα χειρότερες από τις συστημικές. Πολιτικές που διανθίζονται με ξενοφοβικές, αντι-μουσουλμανικές και αντι-φιλελεύθερες τάσεις, είναι καταδικαστέες, συμπληρώνει το βρετανικό περιοδικό.

Η υλοποίηση των συγκεκριμένων πολιτικών επιφέρει την καταστροφή όχι μόνο στην Γαλλία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα συστημικά κόμμα οφείλουν να αναζητήσουν την πηγή της ανάδειξης και εκτίναξης της δημοτικότητας της Marine Le Pen, προκειμένου να αναχαιτίσουν την δυναμική της.

Πρώτα απ΄ όλα, οφείλουν να «διορθώσουν» την οικονομία της Γαλλίας. Η καταρρέουσα οικονομία και η υψηλή ανεργία αποτελούν «κλειδιά» για την πολιτική ανέλιξη του «Εθνικού Μετώπου».

Το επόμενο βήμα έγκειται στις ανησυχίες των Γάλλων για τη μετανάστευση, το Ισλάμ και τον πολιτισμικό «πόλεμο». Σε καμία περίπτωση φυσικά, η λύση δεν συνάδει με τις προτάσεις της Le Pen. Αντιθέτως, η βελτίωση των διαδικασιών ενσωμάτωσης των μειονοτήτων και η σύσφιγξη των κανονισμών που διέπουν το μεταναστευτικό κώδικα αποτελούν πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματα των Γάλλων.

Facebook Comments