Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,59%, στις 1.335,74 μονάδες και με τις συναλλαγές να σκαρφαλώνουν πάλι πάνω από τα 110,2 εκατ. ευρώ.Κέρδη 14,88% από τις αρχές του χρόνου και 1,93% μόνο τον Μάρτιο καταγράφει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Με το πολιτικό ρίσκο να αυξάνεται, μετά την οριακή πλειοψηφία που καταγράφηκε χθες στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τη διαγραφή ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και τη καταψήφιση του άρθρου για τις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, οι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση.

Οι μικρές διακυμάνσεις στο ταμπλό συνδέονται περισσότερο με το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο για την αγορά και τις εισηγμένες παρήλθε και πως το δεύτερο τρίμηνο που ξεκινάει αύριο θα επιχειρηθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές, θα καταγραφεί και επισήμως το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat και οι Ευρωεκλογές που έρχονται θα αποτελέσουν το μεγάλο στοίχημα για την παραμονή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. στην εξουσία.

Η Bank of America αν και βλέπει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στις πρώτες μέρες του Απριλίου, ωστόσο αναφέρεται στο πολιτικό ρίσκο, καθώς, όπως σημειώνει, ακόμα και εάν η ελληνική κυβέρνηση επιβιώσει κατά τις ευρω-εκλογές, η εκλογή προέδρου το Φεβρουάριο του 2015 αναμένεται να οδηγήσει σε προσφυγή στις κάλπες. “Οι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν τις αγορές, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την εφαρμογή του προγράμματος, ειδικά εάν τα ακραία κόμματα αποτρέψουν το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης συνασπισμού”, καταλήγει.

Η Barclays από την πλευρά της δείχνει να ανησυχεί για το πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι ευρω-εκλογές θα μετατραπούν σε ένα δημοψήφισμα επί των πολιτικών της κυβέρνησης. Η Barclays εκτιμά ότι οι τελευταίες επιτυχίες της κυβέρνησης και η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αναστρέψει την τάση που δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται.

Η Deutsche Bank τονίζει πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρω-εκλογές απειλεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές. Η Deutsche βλέπει και εθνικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2015 και τονίζει ότι μια κυβέρνηση υπό το ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται. Πάντως, διαπιστώνει πρόθεση της ΕΕ να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, κάτι που όπως επισημαίνει, επιβεβαιώνεται και από το πράσινο φως που έδωσε η τρόικα στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Ισχυρή ήταν η αντίδραση γι;α τη μετοχή της Πειραιώς. Αν και η αύξηση έγινε χαμηλότερα, στο 1,70 ευρώ, η μετοχή έκλεισε τη Δευτέρα με σούπερ άνοδο 5,26%, στα 2 ευρώ, με τους επενδυτές να στηρίζουν το χαρτί, ποντάροντας μέσω της μετοχής, αλλά και μέσω των άλλων τραπεζικών μετοχών στην ανάκαμψη της οικονομίας. Κέρδη πάνω από 1% για την Εθνική, με κλείσιμο στα 3,94 ευρώ, πτώση λίγο πάνω από 1% για την Alpha, που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε premium σε σχέση με τα 0,65 ευρώ που έγινε η δική της αύξηση κεφαλαίου.  Στην Πειραιώς άλλαξαν χέρια περισσότερα από 16 εκατ. τεμάχια και τζίρο 33 εκατ. ευρώ. Στην Alpha διακινήθηκαν περισσότερα από 20 εκατ. τεμάχια με τζίρο 15 εκατ. ευρώ και στην Εθνική 725 χιλιάδες τεμάχια. Δηλαδή σχεδόν το 40% του τζίρου έγινε από δύο μετοχές, την Πειραιώς και την Alpha.  Ανάκαμψη τη Δευτέρα στο ταμπλό για την Ελλάκτωρ, που έκλεισε πάνω από τα 4 ευρώ, καθώς δείχνει να ευνοείται από την είσοδο της θυγατρικής της στο Χ.Α. ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, κέρδη πάνω από 2% για την ΕΧΑΕ και τα Σωληνουργεία Κορίνθου, 1,695 ενισχύθηκε η ΔΕΗ, στα 12 ευρώ, 1,28% η Motor Oil, στα 9,5 ευρώ, 1,21% η μετοχή των Folli Follie, στα 26,80 ευρώ.

Facebook Comments