Θετικό αντίκτυπο είχε στις χρηματιστηριακές αγορές της Τουρκίας, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που έστεψε νικητή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους επενδυτές να προειδοποιούν, εντούτοις, ότι πρόκειται για μία παροδική ευφορία, αφού οι επενδυτές επωφελούνται από το τρέχον αίσιο κλίμα, αλλά η τάση θα αλλάξει, αφού η αβεβαιότητα δεν έχει εξαλειφθεί.

Οι πολίτες της Τουρκίας εκλήθησαν στις κάλπες για πρώτη φορά μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις του Ιουνίου και το σκάνδαλο που ήταν μια σημαντική δοκιμασία για την κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος λίγες ημέρες πριν τις εκλογές «μπλόκαρε» το Twitter και το YouTube, λόγω διαρροών προσωπικών του συνομιλιών.

Μετά την είδηση ότι το ΑΚΡ είχε κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «θα εισέλθει στη φωλιά» των εχθρών που τον κατηγόρησαν για διαφθορά και διέρρευσαν κρατικά μυστικά. «Θα πληρώσουν γι αυτό», είπε από την έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών βελτίωσε την ατμόσφαιρα στις αγορές. Οι τουρκικές μετοχές ανέκαμψαν, σημειώνοντας κέρδη που προσέγγισαν το 2%, ενώ η λίρα κατέγραψε υψηλά διμήνου και οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν στο 10,48%.

Σημειωτέον πως την προηγούμενη περίοδο, το επενδυτικό αίσθημα ήταν υποτονικό, αφού το κλίμα στις αγορές επηρεαζόταν από τις αναταραχές που κλόνιζαν τη χώρα, οδηγώντας τη λίρα αρνητικό ρεκόρ τον Ιανουάριο και φέροντας απώλειες περίπου 8,6% στις μετοχές, από τα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Benoit Anne της Societe Generale, σημείωσε σχετικά με την αντίδραση των αγορών: «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Πρόκειται για bullish αποτέλεσμα για τις τοπικές αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι, (όταν έρχεται στο προσκήνιο) η πολιτική αβεβαιότητα και η αστάθεια».

Προς το παρόν, οι επενδυτές «βλέπουν» την Τουρκία ως μια καλή ευκαιρία. «Ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική χρονιά δεν έχει τελειώσει, με νέες εκλογές – αυτήν τη φορά προεδρικές – τον Αύγουστο», προειδοποίησε, ωστόσο ο κ. Anne.

Παράλληλα, και ο Fadi Hakura, Τούρκος αναλυτής, συνέστησε προσοχή στους επενδυτές.

Facebook Comments